Wykonanie
Chyba jedno z najlepszych
czekoladowych ciast jakie moje
kubki smakowe miały okazję spróbować. Już po zjedzeniu pierwszej łyżeczki dostajemy prawdziwej rozkoszy w ustach i czujemy prawdziwy zastrzyk endorfin.Najwspanialsze jest to, że z takich prostych składników można upiec takie pyszne ciasto. Wystarczy tylko kilka składników, trochę wolnego czasu i możemy się cieszyć rozpływającą w ustach czek oladą.Składniki:- 2
gorzkie czekolady-
czekolada mleczna- 5 łyżek
masła- 4
jajka- 5 łyżek
cukru pudru- 5 łyżek
mąki- szczypta
soliPrzygotowanie:
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i zostawiamy do ostygnięcia.
Masło mieszamy z
cukrem pudrem. W misce ubijamy
jajka ze szczyptą
soli. Następnie dodajemy
masło pomieszane z
cukrem pudrem i miksujemy na małych obrotach miksera. Wsypujemy
mąkę, wlewamy
czekoladę i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Masę
czekoladową przelewamy do kokilek lub foremek na babeczki. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Dłużej nie trzymamy w piekarniku bo
zrobi się nam zwykłe ciasto
czekoladowe zamiast wypływającej
czekolady.Podajemy z czym tylko mamy ochotę, u mnie z
lodami waniliowymi i
winogronamiSmacznego:)