Wykonanie
Niestety dzisiaj pierwszy dzień jesieni... :(Są to ostatnie chwile na kupienie
słonecznych przysmaków i zrobienie przepysznej tarty. Nadal możemy
mieć lato w kuchni, potrzeba tylko chęci! ;)M amy nadzieję, że to będzie prawdziwa złota, polska jesień! :)Zate m do dzieła!Składniki:2 szklanki
mąki2 łyżki
cukru1
jajko2
żółtka200 gram
masłaszczypta
soliNa krem:500 ml
śmietany kremówki (36%)250 g
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudruDodatkowo:sezonowe
owocePrzygotowanie:Składniki na kruche ciasto -
mąkę,
sól,
cukier,
jajka,
masło, wyrobić na gładką masę.Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.W tym czasie można przygotować krem.Ubić
śmietanę kremówkę.Dodać
mascarpone i
cukier puder i lekko zmiksować.Wstawić do lodówki.Rozwałkować.Wysmarować formę
olejem i posypać
mąką,Przełożyć ciasto do formy.Po nakłuwać widelcem ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki.Przykryć papierem do pieczenia i dociążyć grochem/ryżem, co mamy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut, następnie zdejmujemy dociążenie i wkładamy z powrotem na następne około 10 minut.Wykładamy ciasto do całkowitego wystygnięcia.Dodajemy krem na wierzch i dekorujemy
owocami wedle uznania.
Smacznego :)