ßßß Cookit - przepis na Pomidorowa z chrupiącymi warzywami i kolorowymi grzankami

Pomidorowa z chrupiącymi warzywami i kolorowymi grzankami

nazwa

Wykonanie

Na rower się mi zachciało. Słonko niby świeciło, ale żeby było ciepło to nie powiem. Było nawet zimno jak diabli i taki przenikliwy wiatr targał moją wiatrówką mocno, że zmarzłam a poza tym spowodował, że moja siwa grzywa stanęła prawie na sztorc. Śmiesznie musiałam wyglądać z tymi sterczącymi kosmykami i mocnymi rumieńcami na gębusi bo pedałowałam dość szybko żeby się rozgrzać. Ale co tam, trzeba korzystać póki jeszcze śniegu nie ma.
Wracając marzyłam o miseczce gorącej zupy, ale najpierw to musiałam sobie taką ugotować bo nie ma lekko i nikt tego za mnie nie zrobi. Ponieważ pomidorowa ostatnio na topie więc przyrządziłam właśnie ją.
składniki:
ZUPA - 1/2 l mocnego wywaru jarzynowego z włoszczyzny bez kapusty
1 puszka pomidorów w soku pomidorowym - albo ew. 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
1 łyżeczka suszonych mielonych pomidorów
1 ząbek czosnku
WARZYWA DO ZUPY - 1 marchewka
kawałek selera korzeniowego
kawałek zielonej cukinii
1 łyżeczka oliwy czosnkowej z chili
GRZANKI - kilka kromek ciabatty albo bagietki
3 - 4 pomidory suszone osączone z oliwy ziołowej
1 mały pomidor świeży
kawałek żółtej świeżej papryki
4 czubate łyżki drobno startego białego oscypka
świeży tymianek
do smaku: sól morska, pieprz mielony kolorowy
sposób przygotowania: ZUPA - wywar miałam z poprzedniego dnia bo gotowałam warzywa na sałatkę. Dodałam do niego roztarty ząbek czosnku, paprykę, pomidory suszone w proszku i pomidory, zagotowałam i pozwoliłam zupie bulgotać na malutkim ogniu jakieś 3 minutki - lekko osoliłam do smaku i dodałam ze 3 szczypty cukru by podkreślić smak pomidorów, zmiksowałam.
WARZYWA DO ZUPY - marchewkę i selera obrałam, cukinię tylko umyłam. Pokroiłam wszystko w niezbyt cienkie plasterki a potem w słupki. Rozgrzałam patelnię wlewając oliwę, wrzuciłam marchew i selera, i smażyłam mieszając aż lekko zaczęły się przyrumieniać i nieco zmiękły - nie można ich ani za bardzo zrumienić ani pozwolić żeby za bardzo zmiękły. Oprószyłam solą morską. Dorzuciłam cukinię i smażyłam razem jeszcze tylko chwilkę.
GRZANKI - pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki i usunęłam pestki a miąższ pokroiłam w drobną kostkę tak jak paprykę. Pomidory suszone posiekałam i wymieszałam wszystkie 3 składniki razem. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wyłożyłam po trochu na grube kromki pieczywa posypane połową sera i wierzch posypałam resztą oscypka. Położyłam je na blasze i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st., piekłam ok. 8 minut.
Nalałam zupę do miseczki, dodałam podsmażone, chrupiące warzywa. Zjadłam z gorącymi grzankami posypanymi listkami tymianku i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią - bardzo się rozgrzałam :-)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/11/pomidorowa-z-chrupiacymi-warzywami-i.html