Wykonanie
Kurki przeważnie przyrządzam tak, by podkreślić ich smak i komponuje je z delikatnymi dodatkami. Dziś postawiłam na wyraźne, mocne smaki, gdzie
kurki są elementem dania i niekoniecznie grają główną rolę na talerzu. Ponieważ był to eksperyment zrobiłam tylko 2 tortille... i to był błąd ;)

Składniki (na 2 małe tortille):garść
kurek2 plastry
szynki parmeńskiejpół
cebuliząbek
czosnkupół
pomidorakawałek
papryczki chilli4
suszone pomidoryłyżka pestek dyni
sól morska,
pieprzodrobina
oliwy do smażenia2 placki do tortilli (przepis tutaj)świeży
tymianekPrzygotowanie:Plastry
szynki pokroić na 4-5 części,
cebulkę, papryczkę i
czosnek drobno posiekać,
suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki i to wszystko podsmażyć z
kurkami i
pestkami dyni na odrobinie
oleju (ok 10 minut), doprawić
solą i
pieprzem.
Pomidora pokroić w kostkę,
tymianek posiekać.Podsmażony farsz wymieszać z
pomidorem i
tymiankiem.Placki podgrzać na suchej patelce, wyłożyć na nie farsz, zawinąć i... gotowe. :)
