ßßß
Bardzo lubię avocado,jego delikatny smak ,a jeszcze bardziej cenię go za jego wartości.Jest bogaty w witaminy, sole mineralne i najlepsze dla zdrowia tłuszcze.
Popularna pasta meksykańska o nazwie guacamole doczekała się wielu odmian,przeróbek i różnych wzbogaconych wersji jej przygotowania.Ta,którą przygotowałam z pewnością ma wiele wspólnych cech,ale odbiega od oryginału.
Lubię właśnie taką formę przyrządzenia tej potrawy i nie wiem ,czy powinnam ją nazywać guacamole. Najważniejszym ,wspólnym składnikiem jest avocado i co do tego nie ma żadnych wątpliwości,a nazywam ją po prostu pyszną pastą kanapkową z avocado.Tym razem na chrupiących grzankach.Składniki:1 dojrzały owoc avocado1 ząbek czosnku1 mała cebula1 pomidormały kawałeczek papryczki chilikilka liści świeżej kolendry lub szczypta mielonejsok z 1/2 cytryny/lub limonki/2 łyżki oliwy z oliweksól morska do smakupieprz świeżo zmielonyorazmała ciabattaoliwa do skropienia grzanekWykonanie:Avocado obrać, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestkę .Powierzchnię miąższu naciąć nożem tworząc kratkę. Przy pomocy łyżeczki wyjąć miąższ ,umieścić w miseczce i rozgnieść widelcem. Skropić sokiem z cytryny.Pomidor obrać ze skórki ,usunąć pestki i pokroić w drobniutką kosteczę ,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek ,drobno pokrojoną cebulkę, papryczkę/bez pestek/ oraz kolendrę. Połączyć z avocado, dodać oliwę, doprawić do smaku solą , pieprzem i dokładnie wymieszać.Bułkę pokroić,skropić oliwą i wstawić do piekarnika/180 st/ na ok.10 min. Gotowe grzanki ułożyć na półmisku i na każdą nakładać pastę.