Wykonanie
Bardzo lubię
avocado,jego delikatny smak ,a jeszcze bardziej cenię go za jego wartości.Jest bogaty w witaminy,
sole mineralne i najlepsze dla zdrowia tłuszcze.
Popularna pasta meksykańska o nazwie guacamole doczekała się wielu odmian,przeróbek i różnych wzbogaconych wersji jej przygotowania.Ta,którą przygotowałam z pewnością ma wiele wspólnych cech,ale odbiega od oryginału.
Lubię właśnie taką formę przyrządzenia tej potrawy i nie wiem ,czy powinnam ją nazywać guacamole. Najważniejszym ,wspólnym składnikiem jest
avocado i co do tego nie ma żadnych wątpliwości,a nazywam ją po prostu pyszną pastą kanapkową z
avocado.Tym razem na chrupiących grzankach.Składniki:1 dojrzały
owoc avocado1 ząbek
czosnku1 mała
cebula1
pomidormały kawałeczek
papryczki chilikilka liści świeżej
kolendry lub szczypta mielonejsok z 1/2 cytryny/lub limonki/2 łyżki
oliwy z oliweksól morska do smaku
pieprz świeżo zmielonyorazmała ciabatta
oliwa do skropienia grzanekWykonanie:
Avocado obrać, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestkę .Powierzchnię miąższu naciąć nożem tworząc kratkę. Przy pomocy łyżeczki wyjąć miąższ ,umieścić w miseczce i rozgnieść widelcem. Skropić
sokiem z cytryny.
Pomidor obrać ze skórki ,usunąć pestki i pokroić w drobniutką kosteczę ,dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek ,drobno pokrojoną
cebulkę, papryczkę/bez pestek/ oraz
kolendrę. Połączyć z
avocado, dodać
oliwę, doprawić do smaku
solą ,
pieprzem i dokładnie wymieszać.
Bułkę pokroić,skropić
oliwą i wstawić do piekarnika/180 st/ na ok.10 min. Gotowe grzanki ułożyć na półmisku i na każdą nakładać pastę.