Jednym z naszych ulubionych sposób na Avocado jest jego grillowanie. Avocado i grill są po prostu dla siebie stworzone.Składniki:2 dojrzałe avocado2 łyżki soku z limonkioliwa z oliweksól morska do smakuświeżo zmielony pieprz do smakuopcjonalnie: ½ szklanki świeżo posiekanych pomidorów lub ulubionej salsy (przepis poniżej)opcjonalnie: rozdrobniony ser feta lub plasterki sera mozzarella i drobno posiekana kolendra i bazylia do dekoracjiPrzygotowanie:Avocado przecinamy wzdłużnie na połowę i usuwamy nasiona. Przeciętą stronę skrapiamy sokiem z limonki/cytryny (avocado po przecięciu bardzo szybko brązowieje) i nacieramy oliwą z oliwek. Avocado wkładamy do średnio rozgrzanego grilla ciętą stroną do rusztu. Grillujemy około 5-7 minut. Usuwamy z grilla, ponownie skrapiamy odrobiną soku z limonki i solimy do smaku. Jeśli chcemy pójść o krok dalej możemy dziurę po nasionach wypełnić odrobiną ulubionej salsy, odrobiną kwaśnej śmietany lub kawałkami sera, a wszystko to posypać np. świeżo pociętą kolendrą.Szybki i łatwy przepis na salsę do avocado z grillaSkładniki:1 pomidor pokrojony w kostkę¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli3 ząbki czosnku1 łyżka winnego octu lub soku z limonki¼ łyżeczki pieprzu cayenne½ łyżeczki soli3-4 gałązki kolendryPrzygotowanie:Wszystkie składniki wymieszać w blenderze, w razie potrzeby dodatkowo doprawić, solą, pieprzem i kolendrą.