Wykonanie
            Boczniaków kilogram żeśmy nabyli, albowiem Franciszkowi takiemu ze wsi naszej w stodole uni obrodzili. Franciszek ów powiada, że boczniaki najliepij rosno, jak je z leksza bimberkiem potraktować i musi cóś w tem być, bo dorodne i smaczne, gadziny.Nasajmpierw żeśmy się nawpaździerzali tych boczniaków usmażonych w 
bułce tartej, jak schaboszczaki. Ale że 
grzybów jeszcze łod chaliery i trochie zostało, postanowilim coś pokombinować z niemi. Najszła ochota na greckie smaki, to i boczniaki po grecku żeśmy machnęli, a co.

Składniki:0 , 5 kg boczniaków2 duże 
cebule3 ząbki 
czosnku1 puszka krojonych 
pomidorów1 łyżka 
octu winnegooliwa z oliwekoregano, 
sól, 
pieprzSposób przygotowania:
Cebulę kroimy w talarki, 
czosnek drobno siekamy i smażymy razem na rozgrzanej 
oliwie do miękkości. Boczniaki kroimy w paski i dodajemy do 
cebuli i 
czosnku. Przyprawiamy i smażymy ok. 10 minut. Dodajemy puszkę 
pomidorów, 
ocet winny i dusimy ok. 5 minut. Podajemy ze świeżym 
pieczywem.