Rozgrzewająca bo pikantna ale pikanteria świetnie wyważona. To taka zimowa zupa. Bardzo smaczna, dużo kiełbasy w środku, syta. Zrobiłam cały gar :) przepis Donny Hay .Składniki : ( na 4 porcje )2 łyżki oliwy1 cebula2 ząbki czosnku zmiażdżone300 g chorizo1/2 łyżeczki płatkówchilli200 g soczewicy (użyłam czerwonej )2 puszki, każda po 400 g posiekanych pomidorów1 litr bulionu z kurczaka ( u mnie warzywny )sól morska, pieprzGrzanki do podaniaChorizo kroimy w plasterki.O cebuli nie było mowy jak więc ja ją pokroiłam w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, chorizo, czosnek i chilli w płatkach. Podsmażamy przez 8-10 minut lub do momentu aż cebula zmięknie a kiełbasa nabierze złotego koloru. Następnie dokładamy soczewicę, pomidory, bulion, solimy pieprzymy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut aż soczewica będzie miękka. Podajemy z grzankami.Smacznego :)