Wykonanie
W Poznaniu pogoda definitywnie nie sprzyja grillowaniu, więc na majówkowy obiad wymyśliłyśmy coś innego :)
Rybę przeważnie podajemy jako główny element dania z warzywami obok, dziś proponujemy potrawkę z
ryżem :)
Składniki (porcja na ok 3 osoby):
filet z dorsza 400g
pomidory krojone (puszka 500g)
ryż brązowy1 ząbek
czosnkuświeża
bazylia (1 listek)
oreganosól morska i
pieprz1 mała
cebulka1 łyżka
oliwywiórki
chilli (opcjonalnie)Przygotowanie:Posiekać drobno
cebulkę i
czosnek, zeszklić na patelni na jednej łyżce
oliwy.Na patelnię wrzucić krojone
pomidory(wraz z zalewą) i przesmażyć tak aby zmiękły.Dolać ok 50ml
wody i umieścić rozmrożony (jeśli był mrożony)
filet z dorsza.Dusić pod przykrywką na małym ogniu około 30 min mieszając co jakiś czas.W tym czasie
dorsz powinien się ugotować i delikatnie rozpaść na małe kawałki.Należy kontrolować czy sos nie jest zbyt rzadki, jeśli tak, należy zdjąć pokrywkę i odparować zbędną
wodę.Pod koniec duszenia dodać
oregano, posiekaną
bazylię,
pieprz i
sól.Ugotować
ryż według przepisu na opakowaniu.Nałożyć
ryż na talerz i polać go sosem.Gotowe :)