Wykonanie
Niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca zupaSkładniki (2-3 porcję):~3 duże
papryki~2
pomidory~3 ząbki
czosnku~średnia
cebula~ok łyżeczki
bazylii,
oregano~łyżka startego
parmezanunajlepiej świeże~sól,
pieprz~2 łyżki
oliwy~ew.
papryczka chili~ew. 200-300 ml
bulionu warzywnegoWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, włączamy termoobieg
Papryki smarujemy
oliwą i układamy w naczyniu żaroodpornymDodatkowo dokładamy
pomidory, przekrojone na pół
czosnek i
cebulęPieczemy ok 40 minutWyjmujemy z piekarnika-
paprykę wkładamy do garnka i przykrywamy(aby łatwiej obrać ją ze skóry)Do garnka wrzucamy obraną ze skóry
cebulę,
czosnek,
pomidory i gotujemy na wolniutkim ogniu. Obieramy dokładnie
paprykę i dorzucamy do reszty.Miksujemy- jeżeli jest dla kogoś za gęste dodajemy
bulion i zagotowujemy.PrzyprawiamyPosypujemy startym
parmezanemSpróbowałam ją pierwszy raz w restauracji i bardzo przypadła mi do gustu- stwierdziłam-muszę ją sama zrobić! :)Z powodzeniem można jeść z dodatkiem grissini lub grzanek