Wykonanie
Ponoć zima już niedługo ( wg prognoz ) będzie nam zaglądać do okien;-) Zapraszam więc na zupę z
czerwonej soczewicy. Pikantna, rozgrzewająca – smakiem nieco zbliżona do naszej grochówki, jednak dodatek chorizo nadaje jej takiego fajnego ‘’pazura’’. Już jak tylko przeczytałam przepis u Małgośki to obiecałam sobie, że na pewno kiedyś…No i właśnie dzisiaj jest to …kiedyś;-)Z miską takiej zupy, z moimi zmianami, zima nam już nie straszna;-)
Składniki ( na duży gar ):30 - 40 dkg chorizo,1 łyżka
oliwy,2
cebule,2 - 3 ząbki
czosnku,1 puszka
pomidorów,20 dkg dyni,1,5 szklanki
soczewicy czerwonej,2 -2,5 litra
bulionu drobiowego,1 łyżeczka kuminu,2 łyżeczki wędzonej
papryki lub 1 papryczka chipotle,1/2 łyżeczki
płatków chilli,
sól i
pieprz do smaku.Przygotowanie:Chorizo pokroić w kostkę i podsmażyć na
oliwie, dodać pokrojoną w kosteczkę
cebulę i
czosnek. Dodać zmiksowane
pomidory, kumin,
paprykę wędzoną i
chilli, podsmażać jeszcze około 10 minut. Dorzucić
dynię, również pokrojoną w kostkę i wypłukaną
soczewicę, zalać wszystko
bulionem. Gotować około 30 minut na małym ogniu, aż
dynia zmięknie, a
soczewica rozgotuje się Doprawić
solą i
pieprzem do smaku.