ßßß Cookit - przepis na Zupa z czerwonej soczewicy i chorizo

Zupa z czerwonej soczewicy i chorizo

nazwa

Wykonanie

Ponoć zima już niedługo ( wg prognoz ) będzie nam zaglądać do okien;-) Zapraszam więc na zupę z czerwonej soczewicy. Pikantna, rozgrzewająca – smakiem nieco zbliżona do naszej grochówki, jednak dodatek chorizo nadaje jej takiego fajnego ‘’pazura’’. Już jak tylko przeczytałam przepis u Małgośki to obiecałam sobie, że na pewno kiedyś…
No i właśnie dzisiaj jest to …kiedyś;-)
Z miską takiej zupy, z moimi zmianami, zima nam już nie straszna;-)
Składniki ( na duży gar ):
30 - 40 dkg chorizo,
1 łyżka oliwy,
2 cebule,
2 - 3 ząbki czosnku,
1 puszka pomidorów,
20 dkg dyni,
1,5 szklanki soczewicy czerwonej,
2 -2,5 litra bulionu drobiowego,
1 łyżeczka kuminu,
2 łyżeczki wędzonej papryki lub 1 papryczka chipotle,
1/2 łyżeczki płatków chilli,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Chorizo pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodać zmiksowane pomidory, kumin, paprykę wędzoną i chilli, podsmażać jeszcze około 10 minut. Dorzucić dynię, również pokrojoną w kostkę i wypłukaną soczewicę, zalać wszystko bulionem. Gotować około 30 minut na małym ogniu, aż dynia zmięknie, a soczewica rozgotuje się Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/01/zupa-z-czerwonej-soczewicy-i-chorizo.html