ßßß
Ponoć zima już niedługo ( wg prognoz ) będzie nam zaglądać do okien;-) Zapraszam więc na zupę z czerwonej soczewicy. Pikantna, rozgrzewająca – smakiem nieco zbliżona do naszej grochówki, jednak dodatek chorizo nadaje jej takiego fajnego ‘’pazura’’. Już jak tylko przeczytałam przepis u Małgośki to obiecałam sobie, że na pewno kiedyś…No i właśnie dzisiaj jest to …kiedyś;-)Z miską takiej zupy, z moimi zmianami, zima nam już nie straszna;-)
Składniki ( na duży gar ):30 - 40 dkg chorizo,1 łyżka oliwy,2 cebule,2 - 3 ząbki czosnku,1 puszka pomidorów,20 dkg dyni,1,5 szklanki soczewicy czerwonej,2 -2,5 litra bulionu drobiowego,1 łyżeczka kuminu,2 łyżeczki wędzonej papryki lub 1 papryczka chipotle,1/2 łyżeczki płatków chilli,sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Chorizo pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodać zmiksowane pomidory, kumin, paprykę wędzoną i chilli, podsmażać jeszcze około 10 minut. Dorzucić dynię, również pokrojoną w kostkę i wypłukaną soczewicę, zalać wszystko bulionem. Gotować około 30 minut na małym ogniu, aż dynia zmięknie, a soczewica rozgotuje się Doprawić solą i pieprzem do smaku.