ßßß
składniki:3 bardzo duże ziemniakiok. 30 dkg świeżych kurek1 cebula1/2 niedużej papryczki chili4 łyżki śmietany (wystarczy 18%, ale gęsta)3 - 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich1 - 2 łyżki startego sera żółtego - niekoniecznie2 łyżki posiekanej natki pietruszki,po 2 łyżki masła i oleju1 łyżka bułki tartejdo smaku: sól, pieprz ziołowy i pieprz mielonysposób przygotowania: Kurki oczyściłam, dokładnie wypłukałam i osączyłam. Ziemniaki wyszorowałam szczoteczką, zalałam wrzątkiem, gotowałam ok. 10 - 15 min. (zależnie od wielkości bo mają być prawie miękkie), ostudziłam, obrałam z łupinek. Cebulę obrałam, z chili usunęłam pestki - posiekałam. Ziemniaki przekroiłam poziomo na pół, wydrążyłam łyżeczką zostawiając ścianki ok. 0 , 5 cm, oprószyłam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam posiekaną cebulkę i chili, dodałam kurki i posiekane środki z ziemniaków. Poddusiłam pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut, na koniec dodałam śmietanę, ser, orzechy i natkę, doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam i nałożyłam czubato na ziemniaczane łódeczki. Skropiłam leciutko olejem i posypałam odrobiną bułki tartej, ułożyłam na natłuszczonej blaszce i zapiekałam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C, pilnując aby wierzch się nie przypalił. Podałam na gorąco z surówką.Ja podałam po 1 ziemniaku (czyli dwie połówki) na osobę, ale to zależy od wielkości ziemniaków i apetytu :-) Można nafaszerowane ziemniaki zawinąć w folię aluminiową i upiec na grillu.
Lodowe miseczkiskładniki:1 nieduża główka sałaty lodowej1 jabłko o czerwonej skórce1 duża marchewka5 - 10 dkg łuskanych orzechów włoskich - ja lubię dużo :-)5 łyżek oleju z pestek winogron albo oliwysok z całej cytryny1 łyżeczka cukru2 szczypty soli1/5 łyżeczki pieprzu mielonego1 - 2 łyżki grubo siekanej natki pietruszkisposób przygotowania: Marchewkę oskrobałam, starłam na tarce jarzynowej. Jabłka nie obierałam, przekroiłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w słupki, skropiłam sokiem z cytryny. Orzechy przebrałam, uprażyć lekko na suchej rozgrzanej patelni. Z główki sałaty delikatnie zdjęłam 4 całe, nieuszkodzone liście - można przyciąć zgrubiałe końcówki nerwu - to będą nasze miseczki, w których podamy surówkę. Resztę sałaty pokroiłam w paseczki, wymieszałam z marchwią, jabłkiem, orzechami i natką. Pozostały sok z cytryny dodałam do oliwy, dosypać sól, cukier, pieprz, dokładnie wymieszałam i powstałym sosem polałam surówkę, wymieszałam. Nałożyłam porcje do miseczek z liści.