ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki zapiekane z farszem kurkowo - orzechowym

Ziemniaki zapiekane z farszem kurkowo - orzechowym

nazwa

Wykonanie

Ziemniaki i grzyby doskonale do siebie pasują, szczególnie te podlaskie :-) a skoro lubię bardzo oba te składniki więc pora je połączyć w jedno pyszne danie. Oba, razem zapieczone, smakują doskonale i zadowolą nawet największe marudy.
składniki:
3 bardzo duże ziemniaki
ok. 30 dkg świeżych kurek
1 cebula
1/2 niedużej papryczki chili
4 łyżki śmietany (wystarczy 18%, ale gęsta)
3 - 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 - 2 łyżki startego sera żółtego - niekoniecznie
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
po 2 łyżki masła i oleju
1 łyżka bułki tartej
do smaku: sól, pieprz ziołowy i pieprz mielony
sposób przygotowania: Kurki oczyściłam, dokładnie wypłukałam i osączyłam. Ziemniaki wyszorowałam szczoteczką, zalałam wrzątkiem, gotowałam ok. 10 - 15 min. (zależnie od wielkości bo mają być prawie miękkie), ostudziłam, obrałam z łupinek. Cebulę obrałam, z chili usunęłam pestki - posiekałam. Ziemniaki przekroiłam poziomo na pół, wydrążyłam łyżeczką zostawiając ścianki ok. 0 , 5 cm, oprószyłam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam posiekaną cebulkę i chili, dodałam kurki i posiekane środki z ziemniaków. Poddusiłam pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut, na koniec dodałam śmietanę, ser, orzechy i natkę, doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam i nałożyłam czubato na ziemniaczane łódeczki. Skropiłam leciutko olejem i posypałam odrobiną bułki tartej, ułożyłam na natłuszczonej blaszce i zapiekałam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C, pilnując aby wierzch się nie przypalił. Podałam na gorąco z surówką.
Ja podałam po 1 ziemniaku (czyli dwie połówki) na osobę, ale to zależy od wielkości ziemniaków i apetytu :-) Można nafaszerowane ziemniaki zawinąć w folię aluminiową i upiec na grillu.
Lodowe miseczki
składniki:
1 nieduża główka sałaty lodowej
1 jabłko o czerwonej skórce
1 duża marchewka
5 - 10 dkg łuskanych orzechów włoskich - ja lubię dużo :-)
5 łyżek oleju z pestek winogron albo oliwy
sok z całej cytryny
1 łyżeczka cukru
2 szczypty soli
1/5 łyżeczki pieprzu mielonego
1 - 2 łyżki grubo siekanej natki pietruszki
sposób przygotowania: Marchewkę oskrobałam, starłam na tarce jarzynowej. Jabłka nie obierałam, przekroiłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w słupki, skropiłam sokiem z cytryny. Orzechy przebrałam, uprażyć lekko na suchej rozgrzanej patelni. Z główki sałaty delikatnie zdjęłam 4 całe, nieuszkodzone liście - można przyciąć zgrubiałe końcówki nerwu - to będą nasze miseczki, w których podamy surówkę. Resztę sałaty pokroiłam w paseczki, wymieszałam z marchwią, jabłkiem, orzechami i natką. Pozostały sok z cytryny dodałam do oliwy, dosypać sól, cukier, pieprz, dokładnie wymieszałam i powstałym sosem polałam surówkę, wymieszałam. Nałożyłam porcje do miseczek z liści.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/ziemniaki-zapiekane-z-farszem-kurkowo.html