Wykonanie
Przepis na tę surówkę zdradził mi nieoczekiwanie hodowca
rzepy, kiedy robiłam u niego zakupy na sobotnim targu.
Rzepa nie cieszy się u nas szczególną popularnością, zwłaszcza kiedy wokół tyle kolorowych warzyw, jednak warto po nią czasem sięgnąć. Szczególnie po czarną
rzepę, która ma wiele walorów odżywczych i leczniczych. Działa żółciopędnie i przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym, pomaga przy
kaszlu,
kamicy moczowej, niedokrwistości i nerwobólach.W proponowanej przeze mnie surówce dominują smaki ostro-wytrawno-kwaśne, choć nie brakuje jej również odrobiny
słodyczy. Podane proporcje to ilość dla 2 osób.Składniki:1 biała
rzepa (duża)½
cebuli3 kwaśne
jabłka1 plaster
cytryny (do wyciśnięcia)1 łyżka
oliwy lub
oleju (np. z
orzechów włoskich lub lnianego)
sól i odrobina
cukru1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiObie
rzepy obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jabłka również obrać i zetrzeć na tej samej tarce.
Cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki zmieszać w misce, dodać
oliwę,
sok z cytryny oraz doprawić
solą i
cukrem. Posypać posiekaną
natką pietruszki i wszystko razem wymieszać.Surówka nie musi się przegryzać. Jest smaczna od razu po przyrządzeniu, zanim
rzepa odda swój ostry smak :)