Wykonanie
Bardzo pospolita potrawa bo to tylko placki i
sos grzybowy, ale mam kilku znajomych, którzy zapytani na co mieliby ochotę kiedy do mnie przyjdą odpowiedzą, że właśnie na takie placki. I jak już się na te placki umówimy to ilość składników muszę pomnożyć przez 4 żeby wystarczyło dla wszystkich. Tak to jest być grzybniętą - wcale nie tak lekko jak się niektórym wydaje . . . :-)))
składniki:NA PLACKI: kilka dużych
ziemniaków1 duża
marchewka1 duża
cebula1
jajko4 - 5 łyżek
mąki pszennejdo smaku:
sól,
pieprz ziołowydo smażenia:
olejNA SOS: ok. 1/2 kg świeżych
kurek1
cebula200 ml
śmietany 22%2 łyżki
masłado smaku:
sól,
pieprz czarny mielony,dodatkowo:
natka pietruszkisposób przygotowania:
Kurki dobrze oczyściłam i opłukałam, osączyłam.
Cebulę posiekałam. W rondelku roztopiłam
masło, zeszkliłam
cebulę. Dodałam
kurki – małe w całości a większe podzielone na kawałki. Smażyłam razem 3 - 5 min. a następnie wlałam
śmietanę. Doprawiłam
solą i
pieprzem. Smażyłam jeszcze chwilę aż sos zgęstniał, ale nie za długo bo
kurki zrobią się gumowate.
Ziemniaki,
marchewkę i
cebulę obrałam, opłukałam i starłam na małych oczkach tarki jarzynowej. Dodałam
jajko i
mąkę, dokładnie wymieszałam. Masę doprawiłam dość obficie
solą i
pieprzem ziołowym. Smażyłam nieduże placki na gorącej patelni z rozgrzanym
olejem – zrumienione z obu stron przekładałam na chwilę na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.Na talerze wykładałam po 3 - 5 placków, polałam sosem
kurkowym i posypałam posiekaną
natką pietruszki.