Wykonanie
To pyszne danko podpatrzyłam dawno temu z programie telewizji regionalnej "Smaki miasta". Spodobała mi się nie tylko nazwa, ale i dobór składników. W sezonie
kurkowym robię je kilka
razy bo bardzo nam smakuje - jest sycące, ładnie się prezentuje, pachnie cudownie - same plusy !2 lata temu przygotowałam je także podczas wystawy
grzybów w Białowieskim Parku Narodowym. Przy okazji pokazu
grzybów wszelakich zorganizowano konkurs na dania z
grzybami, który właśnie wygrałam ! To był dla mnie ważny dzień - i moja pierwsza nagroda ! Właściwie od tego właśnie czasu zaczęła się moja przygoda z pokazywaniem swojej "tfu-rczości" w
sieci ....
składniki :1/2 do 1 kg
kurek2 łyżki
masła1/2 strączka
papryczki chili2 ząbki
czosnku3/4 szkl.
śmietany (najlepiej 22% albo kremówka)3-4 łyżki
mąki pszennej do placków + 1 płaska łyżeczka do
grzybów,po 1 czubatej łyżce siekanego
koperku i
natki pietruszki5
ziemniaków średniej wielkości1 nieduża zielona
cukinia1
marchewka1 duża
cebula1
jajko do plackówdo smaku:
sól,
pieprzdo smażenia placków:
olejsposób przygotowania:
Kurki oczyściłam dokładnie, wypłukałam i osączyłam.
Cebulę i
czosnek obrałam,
chili pozbawiłam pestek. 3/4
cebuli,
czosnek i
chili drobno posiekałam, przesmażyłam na
maśle. Kiedy
cebulka się zeszkliła dodałam
kurki i smażyłam ok. 5 - 8 min.. Następnie wlałam
śmietanę dokładnie rozrobioną z
mąką, doprawiłam całość
solą,
pieprzem i gotowałam mieszając ok.2 min.. Zdjęłam z ognia, dodałam połowę
zieleniny i wymieszałam.Warzywa umyłam.
Marchewkę i
ziemniaki obrałam, i razem z
cukinią (
cukinia ze skórką!) starłam na średniej tarce jarzynowej. Połączyłam je z pozostałą, startą, ćwiartką
cebuli. Dodałam trochę
mąki, resztę
zieleniny i
jajko, doprawiłam
solą i
pieprzem, wymieszałam dokładnie. Smażyłam niezbyt duże placuszki na rozgrzanym
oleju. Kiedy się zezłociły z obu stron przekładałam je na ręcznik papierowy żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu.Podajemy danie układając na przemian: placek - trochę
kurek z sosem - placek -
kurki - placek-na wierzch
kurki. Ozdabiamy
zieleniną i ew. sosem dookoła.Prawda, że ładnie wygląda? I świetnie smakuje więc zróbcie sobie takie!