Wykonanie
Tak to już ze mną jest. Miała być po prostu pomidorowa z
ryżem, a wyszło jak zwykle. Nagle przed wstawieniem garnka znajduję w spiżarni dziki
ryż, nagle zauważam dziko rosnącą
bazylię na parapecie i już inaczej nie chce być i już zwyczajnie nie chce być.Składniki:pęczek
młodej marchewkipęczek
młodej pietruszki z
natką1
młody seler1
por1
cebulaliść laurowyziele angielskieświeży
lubczyksólczarny pieprz ziarnisty1 kilogram
pomidorów malinówek3 łyżki pasty pomidorowej200 g dzikiego
ryżupęczek świeżej
bazylii1/2 główki młodego
czosnku1/2
cytryny1
zielone chillioliwa z oliwekpęczek
natki pietruszkiPrzepis:-
Marchewkę obieramy i pozbawiamy
natki.
Pietruszkę wraz z
natką,
seler wraz z
natką,
pora przekrojona na pół,
liść laurowy,
ziele angielskie, świeży
lubczyk,
sól i kilka ziarenek
czarnego pieprzu wkładamy do garnka. Zalewamy zimną
wodą, ustawiamy na mały ogień i gotujemy około 2 godzin.-
Pomidory kroimy na małe kawałki, pozbawiając ich jednocześnie szypułek. Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oliwy i wkładamy
pomidory. Smażymy do momentu całkowitego rozpuszczenia, dodajemy pastę
pomidorową i dokładnie mieszamy.
Pomidory dokładamy do gotowego
wywaru i gotujemy około pół godziny. Następnie wszystko przecedzamy przez sitko pozbywając się warzyw i resztek skórek
pomidorowych. Zupę doprawiamy do smaku.- Gotujemy dziki
ryż wg przepisu na opakowaniu.-
Bazylię,
chilli i
natkę pietruszki siekamy bardzo drobno,
czosnek ścieramy na drobnej tarce. Solimy i wyciskamy
sok z cytryny. Całość zalewamy odrobiną
oliwy z oliwek.- Zupę podajemy z gorącym
ryżem i zimną salsą.Smacznego :)

