Wykonanie
Tylu ilu kucharzy, tyle przepisów na krupnik :) Dla mnie krupnik koniecznie musi być z
kaszą jęczmienną i nie zastąpi mi jej ani
kasza manna, ani
ryż. Taki krupnik pamiętam z dzieciństwa i choć wtedy za nim nie przepadałam, teraz jest jedną z najczęstszych zup jakie gotuję. Jeśli zdecydujecie się zrobić go od podstaw najpierw musicie ugotować naprawdę esencjonalny rosół drobiowo-wołowy. Jeśli zostanie Wam rosół z poprzedniego dnia idealne będzie nadawał się właśnie na tą pyszną, rozgrzewającą zupę. Jestem ciekawa jak wy robicie krupnik? Z
kaszą,
ryżem, a może z zupełnie innymi dodatkami?
Składniki:2 litry rosołu1
marchew1
pietruszka (korzeń)1/2 małego
selera1 biała część
pora1 średnia
cebula3
liście laurowe3
ziela angielskie1 ząbek
czosnku1/4
natki pietruszki3 liście świeżego
lubczykuświeżo zmielony
czarny pieprzsól (opcjonalnie)100 g
kaszy jęczmiennejMarchew,
pietruszkę i
seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Pora pokroić w talarki, obraną
cebulę podpiec nad gazem. Do gotującego się rosołu dodać warzywa,
czosnek, liść i ziele,
lubczyk i
natkę pietruszki.
Kaszę przepłukać. Zalać wrzącą
wodą. Pozostawić na kilka minut do napęcznienia. Dodać do zupy i gotować do miękkości. Przyprawić
pieprzem i ewentualnie
solą. Podawać gorącą. Smacznego!