ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z marchewki z pesto i łososiem

Zupa krem z marchewki z pesto i łososiem

nazwa

Wykonanie

Składniki i przepis na wywar (bulion):
Składniki:
porcja rosołowa
1 cebula
por
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
natka kopru
natka pietruszki
ziele angielskie
liście laurowe
czosnek (5 ząbków obrane)
1 czubata łyżka cząbru
1 czubata łyżka lubczyku
5-6 dużych marchewek
Przygotowanie wywaru:
Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu.
Dodatkowo:
Do gotującego się wywaru dodaję podsmażoną marchewkę. Do rozgrzanej głębokiej patelni dodaję 2 łyżki oliwy, posiekany ząbek czosnku i pokrojone w kostkę marchewki. Smażę około 20 minut.
Całość zmiksowałam blenderem.
Dodatki:
Zupę dodatkowo doprawiłam bazyliowym pesto oraz pieczonym filetem z łososia w ziołach.
1 filet z łososia około 300-400 g
1 łyżka bazyliowego pesto
3 ząbki czosnku
zmielone suszone pomidory
sól himalajska
mielone chilli
Na łososia wylewamy sporządzona marynatę i zapiekamy przez 10 minut 200 stopni góra i dół.
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2014/10/zupa-krem-z-marchewki-z-pesto-i-ososiem.html