Taki nasz domowy przepis na burgery wołowo-wieprzowe :)No, nie do końca domowe - bo bułki kupne, ale w przypadku burgerów ma być u nas szybko - bo to danie awaryjne - i smacznie oczywiście :)SKŁADNIKI (na 4 burgery)4 duże bułki do burgerów z sezamemMięso:400-500g dobrej jakości mięsa mielonego1 mała cebula2 łyżki sosu sojowego2 łyżki jogurtu naturalnegożółtko1 ząbek czosnku - drobno posiekanysól, pieprzSos:3 łyżki majonezu1 łyżeczka musztardy1 łyżka keczupusok z cytrynychili w proszku( lub gotowy sos do burgerów )Dodatki:sałata lodowa1-2 pomidory4 plastry sera2 duże korniszony lub ogórki kiszonemała czerwona cebulaprażona cebulkaPRZYGOTOWANIEPrzygotowujemy dodatki - rwiemy i myjemy sałatę. Cebulę i pomidory kroimy w plastry. Ogórki przekrawamy wzdłuż na cienkie plasterki.Łączymy składniki sosu. Dodajemy niewielką ilość soku z cytryny i szczyptę chili.Bułki przekrawamy na pół i opiekamy na grillu lub w tosterze na chrupiąco.Składniki na kotlety mieszamy, wyrabiamy i doprawiamy. Formujemy 4 kotlety i grillujemy z obu stron do zrumienienia - możemy też usmażyć na zwykłej patelni. Pod koniec kładziemy na mięsieser, żeby trochę się rozpuścił.Składamy burgery w dowolnej kolejności. U nas wygląda to tak :-smarujemy dolną bułkę sosem - przykrywamy sałatą - układamy mięso z serem - plasterki ogórków - pomidora - cebuli. Posypujemy prażoną cebulką i znów polewamy sosem. Przykrywamy całość bułką i zajadamy :) Same lub z frytkami...Smacznego !!!Do burgerów świetnie też nada się domowy sos barbeque