Wykonanie

Hamburgery, to posiłek, na widok którego uśmiechnie się chyba każdy facet ;). Ostatnio, na prośbę mojego
męża, przygotowałam je w domu. R obi się je szybko i prosto, a znikają jeszcze szybciej ;).Zawsze lepiej zjeść taki posiłek sporadycznie - ale przygotowany w domu, niż w
sieci fastfood.ok. 600 g
mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego*
sól, świeżo mielony
pieprz1
czerwona cebula1/2 łyżeczki
soku z cytryny1 duży
pomidorkawałek zielonego
ogórka lub
ogórek kiszony2 garście
rukoli (lub kilka liści
sałaty lodowej)kilka łyżek pikantnego
ketchupu1 łyżka sosu
chili słodko pikantnego (opcjonalnie)5-6
bułek do hamburgerów (lub innych)Z
mięsa uformuj kulki, a następnie je spłaszcz. Oprósz
solą i świeżo mielonym
pieprzem z obydwu stron.Hamburgery smaż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do mocnego zarumienienia z obydwu stron.Na tej samej patelni (lub w piekarniku na funkcji grill), przypiecz środki
bułek (przekrojonych w poprzek).W międzyczasie
cebulę pokrój w cieniutkie piórka,
skrop sokiem z cytryny i wgnieć go w
cebulę.
Pomidory oraz
ogórki u myj i pokrój w plastry .Wymieszaj
ketchup z sosem
chili.Sosem z
ketchupu posmaruj wszystkie podpieczone
bułki.Następnie na spód wyłóż
sałatę, hamburgera, plastry warzyw i
cebulę.Przykryj górą
bułki i podawaj ciepłe.*
Mięso najlepiej kupić w kawałku i zmielić w domu, a jeśli kupujesz w sklepie - koniecznie sprawdź skład.