ßßß Cookit - przepis na Domowe hamburgery

Domowe hamburgery

nazwa

Wykonanie

Hamburgery, to posiłek, na widok którego uśmiechnie się chyba każdy facet ;). Ostatnio, na prośbę mojego męża, przygotowałam je w domu. R obi się je szybko i prosto, a znikają jeszcze szybciej ;).
Zawsze lepiej zjeść taki posiłek sporadycznie - ale przygotowany w domu, niż w sieci fastfood.
ok. 600 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego*
sól, świeżo mielony pieprz
1 czerwona cebula
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 duży pomidor
kawałek zielonego ogórka lub ogórek kiszony
2 garście rukoli (lub kilka liści sałaty lodowej)
kilka łyżek pikantnego ketchupu
1 łyżka sosu chili słodko pikantnego (opcjonalnie)
5-6 bułek do hamburgerów (lub innych)
Z mięsa uformuj kulki, a następnie je spłaszcz. Oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem z obydwu stron.
Hamburgery smaż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do mocnego zarumienienia z obydwu stron.
Na tej samej patelni (lub w piekarniku na funkcji grill), przypiecz środki bułek (przekrojonych w poprzek).
W międzyczasie cebulę pokrój w cieniutkie piórka, skrop sokiem z cytryny i wgnieć go w cebulę.
Pomidory oraz ogórki u myj i pokrój w plastry .
Wymieszaj ketchup z sosem chili.
Sosem z ketchupu posmaruj wszystkie podpieczone bułki.
Następnie na spód wyłóż sałatę, hamburgera, plastry warzyw i cebulę.
Przykryj górą bułki i podawaj ciepłe.
* Mięso najlepiej kupić w kawałku i zmielić w domu, a jeśli kupujesz w sklepie - koniecznie sprawdź skład.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2015/02/domowe-hamburgery.html