ßßß
 
            
         Hamburger500 g dowolnego mięsa mielonego (u mnie drobiowe i wołowe)sólpieprzczosnek granulowany4 plastry żółtego seraczerwona cebulaogórekpomidorsałata lodowamajonezketchupbułki do hamburgerówMięso mielone przekładam do miski, dodaję do niego około 200ml zimnej wody, mieszam kilka razy i odstawiam na chwilę aby cała woda została wchłonięta przez mięso.Do mięsa dodaję sól, pieprz i czosnek do smaku.Mięso wyrabiam jeszcze chwilę.Na patelni rozprowadzam niewielką ilość oleju, rozgrzewam.Formuję cienkie 1 cm grubości kotleciki (większe niż średnica bułeczek ponieważ kotleciki podczas smażenia trochę się skurczą) i smażę na rozgrzanym oleju najpierw z jednej strony.Kotleciki przewracam na drugą stronę i na wierzch kładę plaster żółtego sera, który podczas smażenia stopi się z mięsem.Przygotować sos:4 łyżki majonezu wymieszać z 2 łyżkami ketchupu, doprawić czosnkiem.Bułeczki przekroić na połówki i na suchej rozgrzanej patelni przyrumienić na złoto.Na połówki bułeczek nałożyć trochę sosu, na to sałatę lodową, cebulę pokrojoną w plastry, usmażony kotlecik oraz pomidora i ogórka.Całość przykryć drugą połówką bułeczki.Podawać ciepłe.Smacznego!!
Hamburger500 g dowolnego mięsa mielonego (u mnie drobiowe i wołowe)sólpieprzczosnek granulowany4 plastry żółtego seraczerwona cebulaogórekpomidorsałata lodowamajonezketchupbułki do hamburgerówMięso mielone przekładam do miski, dodaję do niego około 200ml zimnej wody, mieszam kilka razy i odstawiam na chwilę aby cała woda została wchłonięta przez mięso.Do mięsa dodaję sól, pieprz i czosnek do smaku.Mięso wyrabiam jeszcze chwilę.Na patelni rozprowadzam niewielką ilość oleju, rozgrzewam.Formuję cienkie 1 cm grubości kotleciki (większe niż średnica bułeczek ponieważ kotleciki podczas smażenia trochę się skurczą) i smażę na rozgrzanym oleju najpierw z jednej strony.Kotleciki przewracam na drugą stronę i na wierzch kładę plaster żółtego sera, który podczas smażenia stopi się z mięsem.Przygotować sos:4 łyżki majonezu wymieszać z 2 łyżkami ketchupu, doprawić czosnkiem.Bułeczki przekroić na połówki i na suchej rozgrzanej patelni przyrumienić na złoto.Na połówki bułeczek nałożyć trochę sosu, na to sałatę lodową, cebulę pokrojoną w plastry, usmażony kotlecik oraz pomidora i ogórka.Całość przykryć drugą połówką bułeczki.Podawać ciepłe.Smacznego!!
