Wykonanie
Nic tak nie smakuje jak domowy hamburger, który przyrządzony w domu nie należy do niezdrowych dań a wręcz przeciwnie dostarcza dużo witamin a smakuje znacznie lepiej niż kupny. Poza tym wiem co jem ja i moja rodzina.Taki hamburger świetnie się sprawdzi jako ciepła kolacja a dzieci zjedzą go z przyjemnością.Gorąco polecam!!
Hamburger500 g dowolnego
mięsa mielonego (u mnie drobiowe i wołowe)
sólpieprzczosnek granulowany4 plastry
żółtego seraczerwona cebulaogórekpomidorsałata lodowamajonezketchupbułki do hamburgerów
Mięso mielone przekładam do miski, dodaję do niego około 200ml zimnej
wody, mieszam kilka
razy i odstawiam na chwilę aby cała
woda została wchłonięta przez
mięso.Do
mięsa dodaję
sól,
pieprz i
czosnek do smaku.
Mięso wyrabiam jeszcze chwilę.Na patelni rozprowadzam niewielką ilość
oleju, rozgrzewam.Formuję cienkie 1 cm grubości kotleciki (większe niż średnica bułeczek ponieważ kotleciki podczas smażenia trochę się skurczą) i smażę na rozgrzanym
oleju najpierw z jednej strony.Kotleciki przewracam na drugą stronę i na wierzch kładę plaster
żółtego sera, który podczas smażenia stopi się z
mięsem.Przygotować sos:4 łyżki
majonezu wymieszać z 2 łyżkami
ketchupu, doprawić
czosnkiem.Bułeczki przekroić na połówki i na suchej rozgrzanej patelni przyrumienić na złoto.Na połówki bułeczek nałożyć trochę sosu, na to
sałatę lodową,
cebulę pokrojoną w plastry, usmażony kotlecik oraz
pomidora i
ogórka.Całość przykryć drugą połówką bułeczki.Podawać ciepłe.Smacznego!!