Wykonanie
Na blogu był burger po włosku, grecku i meksykańsku. Jak więc nazwać burgera z
jajkiem sadzonym? Nie inaczej jak burger po polsku!. :-)
Jajko,
mięso i minimum warzyw tworzą naprawdę smaczną całość. Pysznie smakuje kiedy znudzą się zwykłe kanapki, taka miła odmiana. :-)
1
bułka do hamburgera125g
mięsa mielonego1
jajko L1 liść
sałaty2 plastry
pomidora3 plastry
czerwonej cebuli2 plastry
żółtego seramajonezketchupsól,
pieprz,
czosnek granulowany,
majeranekolej1.
Mięso mielone doprawiamy
solą,
pieprzem,
czosnkiem i
majerankiem według uznania. Mieszamy i formujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym
oleju do zarumienienia.2.
Jajko rozbijamy na patelnię z rozgrzanym
olejem, solimy i smażymy.3.
Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy
ketchupem i
majonezem. Układamy kolejno:
sałatę,
ser, kotlet,
ser,
jajko sadzone,
pomidor,
cebulę. Przykrywamy drugą częścią
bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka by burger zachował formę.