Wykonanie
Dzisiaj klasyk kuchni polskiej -
ryba po grecku, o istnieniu której 99,9 % Greków nie ma pojęcia :)SKŁADNIKI

1/2 kg filetów np.
dorsza czy
morszczuka4
marchewki2
pietruszki1 duża
cebula1
por (biała część)kawałek
selera2/3 szklanki
bulionu warzywnego1/2 słoiczka
przecieru pomidorowego (ok.100g)
sól,
pieprz1 łyżeczka
czerwonej paprykipo 1/2 łyżeczki
oregano i
bazylii1 łyżeczka
cukru3
listki laurowe, 5 ziarenek
ziela angielskiego1 łyżka
mąki,
olej do smażeniaPRZYGOTOWANIE
Cebulę i
pora kroimy w półplasterki. Pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach.W garnku rozgrzewamy
olej i szklimy
cebulę i
pora. Dodajemy pozostały warzywa.Przesmażamy przez chwilę. Zalewamy
bulionem i dusimy na małym ogniu przez około 15-20 minut.Dodajemy koncentrat,
paprykę,
bazylię,
oregano i
cukier. Solimy i
pieprzymy do smaku.Pod koniec duszenia wrzucamy
liście laurowe i
ziele angielskie.Filety kroimy w poprzek na połowę. Oprószamy
solą,
pieprzem i małą ilością
mąki. Smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron. Układamy połowę
ryby na półmisku, na to połowę warzyw i analogicznie drugą warstwę. Dekorujemy
koperkiem lub zieloną
pietruszką.Podajemy na ciepło lub na zimno