ßßß
1/2 kg filetów np. dorsza czy morszczuka4 marchewki2 pietruszki1 duża cebula1 por (biała część)kawałek selera2/3 szklanki bulionu warzywnego1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g)sól, pieprz1 łyżeczka czerwonej paprykipo 1/2 łyżeczki oregano i bazylii1 łyżeczka cukru3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego1 łyżka mąki, olej do smażeniaPRZYGOTOWANIECebulę i pora kroimy w półplasterki. Pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach.W garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę i pora. Dodajemy pozostały warzywa.Przesmażamy przez chwilę. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez około 15-20 minut.Dodajemy koncentrat, paprykę, bazylię, oregano i cukier. Solimy i pieprzymy do smaku.Pod koniec duszenia wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.Filety kroimy w poprzek na połowę. Oprószamy solą, pieprzem i małą ilością mąki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Układamy połowę ryby na półmisku, na to połowę warzyw i analogicznie drugą warstwę. Dekorujemy koperkiem lub zieloną pietruszką.Podajemy na ciepło lub na zimno