ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku

Ryba po grecku

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na rybę po grecku. Można ją przygotować na dwa sposoby. Z rybą smażoną lub upieczoną w piekarniku. Dzisiaj kuszę Was rybą po grecku, w wersji light. Rybę upiekłam w piekarniku, dzięki czemu zawartość tłuszczu jest minimalna. Poza tym nie musiałam stać nad patelnią, smażąc rybę. Dla mnie to ogromny plus. Może mi nie uwierzycie, ale jedząc z zamkniętymi oczami, nie domyślicie się, że ryba nie była smażona. Ryba po grecku swój smak i aromat zawdzięcza warzywom. Dlatego najlepiej przygotować ją dzień przed podaniem. Przez ten czas składniki przejdą nawzajem swoimi smakami :)
Składniki:
około 1 kg filetów z ryby (morszczuk lub dorsz)
400 g cebuli
biała część pora (około 10 cm )
kilka łyżek oliwy
1 kg marchewki
1 duża pietruszka
malutki seler
2 szklanki bulionu warzywnego
200 g koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 czubata łyżeczka cukru
sól
pieprz
Wykonanie:
Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy z obu stron.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki wody i wkładamy rybę. Można układać ją warstwowo. Naczynie zamykamy.
Tak przygotowaną rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 175 stopniach (Piekarnik elektryczny, grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem.)
Przygotowanie warzyw:
Cebulę i pora kroimy w kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na oliwie do zeszklenia cebuli.
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do zeszklonej cebuli dodajemy starte warzywa i całość razem podsmażamy około 10 minut.
Po tym czasie dodajemy bulion warzywny, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, cukier. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie.
Podczas duszenia, warzywa doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa nie mogą być mdłe.
Tak przygotowane warzywa i rybę (jeszcze ciepłe) układamy na zmianę w półmisku. Na spód naczynia wykładamy trochę warzyw, na to kładziemy rybę, którą również przykrywamy warzywami. I tak, na zmianę, aż do wykorzystania składników. Ostatecznie na wierzchu muszą być warzywa.
Tak przygotowaną rybę po grecku odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki na jeden dzień.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/03/ryba-po-grecku.html