Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na
rybę po grecku. Można ją przygotować na dwa sposoby. Z
rybą smażoną lub upieczoną w piekarniku. Dzisiaj kuszę Was
rybą po grecku, w wersji light.
Rybę upiekłam w piekarniku, dzięki
czemu zawartość tłuszczu jest minimalna. Poza tym nie musiałam stać nad patelnią, smażąc
rybę. Dla mnie to ogromny plus. Może mi nie uwierzycie, ale jedząc z zamkniętymi oczami, nie domyślicie się, że
ryba nie była smażona.
Ryba po grecku swój smak i aromat zawdzięcza warzywom. Dlatego najlepiej przygotować ją dzień przed podaniem. Przez ten czas składniki przejdą nawzajem swoimi
smakami :)

Składniki:około 1 kg
filetów z ryby (
morszczuk lub
dorsz)400 g
cebulibiała część
pora (około 10 cm )kilka łyżek
oliwy1 kg
marchewki1 duża
pietruszkamalutki
seler2 szklanki
bulionu warzywnego200 g
koncentratu pomidorowego1
liść laurowy2 ziarna
ziela angielskiego1 czubata łyżeczka
cukrusólpieprzWykonanie:
Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i
pieprzymy z obu stron.Do naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki
wody i wkładamy
rybę. Można układać ją warstwowo. Naczynie zamykamy.Tak przygotowaną
rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 175 stopniach (Piekarnik elektryczny, grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem.)Przygotowanie warzyw:
Cebulę i
pora kroimy w kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na
oliwie do zeszklenia
cebuli.
Marchewkę,
pietruszkę i
seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Do zeszklonej
cebuli dodajemy starte warzywa i całość razem podsmażamy około 10 minut.Po tym czasie dodajemy
bulion warzywny,
koncentrat pomidorowy,
liść laurowy,
ziele angielskie,
cukier. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie.Podczas duszenia, warzywa doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Warzywa nie mogą być mdłe.Tak przygotowane warzywa i
rybę (jeszcze ciepłe) układamy na zmianę w półmisku. Na spód naczynia wykładamy trochę warzyw, na to kładziemy
rybę, którą również przykrywamy warzywami. I tak, na zmianę, aż do wykorzystania składników. Ostatecznie na wierzchu muszą być warzywa.Tak przygotowaną
rybę po grecku odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki na jeden dzień.Smacznego :)