ßßß Cookit - przepis na Róża z tahini oraz pesto z natki marchewki.

Róża z tahini oraz pesto z natki marchewki.

nazwa

Wykonanie

Owsianka tak subtelna i delikatna w smaku – połączenie sezamu oraz róży . Jak dla mnie jest to niezwykłe zestawienie! Z chęcią zjadłabym jeszcze więcej 😀 W środku ukryłam też kawałki banana, zaś na wierzchu rozpuściła się gorzka czekolada, rozpłynął kokosowy jogurt sojowy i jeszcze znalazło się też miejsce dla reszty banana oraz suszonej białej morwy . Dziś takiej dawki energii mi potrzeba, zaraz ruszam w drogę
sezamowo-różana owsianka na mleku ryżowym z bananem podana z kokosowym jogurtem sojowym, gorzką czekoladą 92% oraz suszoną białą morwą
sesame-rose oatmeal with rice milk and banana served with coconut soy jogurt, dark chocolate 92% and dried white mulberries
Składniki:
5 łyżek płatków owsianych
łyżka mąki sezamowej
szklanka mleka ryżowego
łyżka wody różanej
łyżka tahini
łyżka syropu klonowego
1/2 dużego dojrzałego banana
Płatki owsiane zalać na noc mlekiem wraz z wodą różaną oraz syropem. Rano gotować do gęstości. Pod koniec podgotować jeszcze z mąką sezamową, a przed podaniem wmieszać pokrojonego w kostkę banana. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Wczoraj przeglądając książkę Marty – Jadłonomia, postanowiłam wypróbować kolejny przepis – pesto z natki marchewki – sporo jej miałam, po młodej marchwi. Pozostałam dalej w marchewkowym klimacie i usmażyłam też placki – w końcu naleśnikowa sobota była, prawda?
marchewkowe placki gryczane z suszonymi pomidorami podane z pesto z natki marchewki
carrot buckwheat pancakes with dried tomatoes served with pesto from carrot leaves
pesto z natki marchewki :
źródło
3 szklanki natki z marchewki
1/2 szklanki nerkowców (ja dodałam nerkowce, migdały i laskowe)
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki płatków drożdżowych
sól morska, pieprz
1/4 szklanki dobrej jakoś nierafinowanego oleju/oliwy z oliwek
Wszystkie skladniki oprócz oleju utrzeć ze sobą w blenderze z ostrzem w kształcie litery S lub w moździerzu. Orzechy uprzednio uprażyć na patelni. Na koniec wlewać olej/oliwę do uzyskania pożądanej konsystencji.
placki : 3 łyżki mąki gryczanej, starta na małych oczkach marchew, łyżka mielonego siemienia lnianego, kilka posiekanych suszonych pomidorów, szczypta sody oczyszczonej, przyprawy: słodka wędzona papryka, pieprz, suszona pietruszka, ok. 1/2 szklanki mleka roślinnego – wymieszać bardzo dokładnie i smażyć na natłuszczonej lub suchej patelni, pod przykryciem. Smacznego!
Dzisiaj wcześnie wpis się pojawia, zaraz wybywam – zabieram ze sobą Mamę i jadę do Krakowa. Odnośnie weganizmu – w moim mieście nic ciekawego się nie dzieję, także muszę wsiąść w autobus, by wziąć udział w jakimś ciekawym wydarzeniu. Zawsze jestem chętna, a podróżować uwielbiam, także nie mam z tym problemu. Dziś Veganmania w Krakowie – już wiem, że będzie miło, przyjemnie i w 100% pysznie!!!
Moja relacja z poprzedniej edycji – Veganmania w Krakowie, listopad 2014.
Przyjemnej niedzieli!
P.S. 1) Zapomniałam wczoraj wspomnieć o filmie, na który się wybrałam w piątek – „ Wiek Adaline „ – szczerze polecam!
2) Dziś Światowy Dzień Pieczenia !! Upieczcie coś pysznego albo tak jak ja (dziś na Veganmani) – skorzystajcie i zjedzcie jakiś smaczny wypiek
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/05/roza-z-tahini-oraz-pesto-z-natki.html