ßßß Cookit - przepis na Powrót – owsiane smoothie ‚snikers’ i dwa obiady.

Powrót – owsiane smoothie ‚snikers’ i dwa obiady.

nazwa

Wykonanie

Wracam. Laptop naprawiony, nic nie jest stracone poza paroma błahymi rzeczami i m.in…. zakładkami. Wszystkie przepisy (też inne ważne strony), które chciałam zrobić niestety zniknęły, także teraz będę ostrożniejsza i zapiszę je w innym miejscu. W każdym razie – cieszę się, że mam już ‚zdrowego’ laptopa z powrotem i mogę do Was napisać. Jestem nieco zmęczona po podróży, dzisiaj spałam zaledwie 3-4 godz., więc pewnie padnę do łóżka przedwcześnie. Z Niemiec przywiozłam sobie parę zdobyczy – tam w każdym sklepie jest coś wegańskiego (nie mam na myśli owoców czy warzyw, tylko typowe dania/produkty dla wegan). Odwiedziłam moją rodzinę i w sumie przejechaliśmy w te 3 dni jakieś 2400km! Mało snu, dużo jazdy, ale jest dobrze – szczęśliwie dotarliśmy do celów. Dziś już mogę podzielić się z Wami przepisami, które przygotowałam wcześniej – jedno z śniadań oraz dwa obiady – częstujcie się! …
Na Veganmani w Krakowie zjadałam się „sernikiem” jaglanym z daktylowym karmelem i orzeszkami ziemnymi, ten smak tak bardzo przypominał mi słynnego snikersa i ciągle ‚za mną chodził’, że nie mogłam się powstrzymać i musiałam odtworzyć go w domu. Przygotowałam więc karmel z daktyli, dodałam chrupiące masło orzechowe i gotowe! Jako, że snikers jest też z czekoladą to podałam ten słodki, lepki krem z gęstym czekoladowym smoothie owsianym . Takie śniadanie to idealna dawka energii każdego dnia – czy to przed szkoła/pracą czy też nauką na uczelni. Zdecydowanie jeszcze nie raz będę odtwarzać te smaki – niebo w gębie! 😀
‚snikersowe’ smoothie owsiane
oat ‚snikers’ smoothie
Składniki:
5 łyżek płatków owsianych
1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: sojowe)
jeden dojrzały banan
łyżeczka (kopiasta) kakao
dowolna ilość gorzkiej czekolady (tu: 2 kostki, 92%)
daktylowy karmel orzechowy :
5-6 daktyli (zalać gorącą wodą)
łyżka masła orzechowego (crunchy)
Składniki na smoothie zmiksować bardzo dokładnie blenderem. Wstawić na noc do lodówki.
Daktyle zalać na min. 10 min. gorącą wodą nieco ponad ich powierzchnię. Następnie zmiksować i wymieszać z masłem orzechowym. Również wstawić do lodówki, Rano podawać z gotowym, gęstym smoothie. Smacznego!
Teraz swoją chwilę mają obiady… Pierwszy – z smażonym tofu w delikatnej, lekko ostrej panierce. Podane z pieczarkową jaglaną oraz szparagami .
ziołowe tofu w panierce podane z kaszą jaglaną z pieczarkami i suszonymi pomidorami oraz pieczonymi szparagami
fried herb tofu served with millet with mushrooms and dried tomatoes, baked asparagus
Składniki:
1/2 kostki tofu ziołowego BIO
przyprawy: słodka wędzona papryka, pieprz, suszona pietruszka, kumin, cząber, majeranek, trochę ostrej wędzonej papryki, łyżka mąki z ciecierzycy – wymieszać je z pokrojonym w kostkę tofu i odstawić na min. 30 min. do lodówki
Kaszę jaglaną (ok. 4 łyżki) ugotować i wymieszać z podsmażonymi pieczarkami (z cebulką, czosnkiem i suszonymi pomidorami) – przyprawić pieprzem, dodać świeżą pietruszkę. Tofu usmażyć na suchej lub lekko natłuszczonej patelni. Podać z kaszą.
Szparagi upiec w piekarniku – przyprawione solą morską, pieprzem, natłuszczone olejem – piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 20 min.
Kolejny obiad to steki z kalafiora – miękkie w środku, z zewnątrz delikatnie chrupiące. Podałam je też z pieczonymi szparagami . Całość zaś polałam nieco słodkim, a zarazem ostrym sosem z tahini .
steki z kalafiora z pieczonymi szparagami podane z sosem z tahini
cauliflower „steaks” with baked asparagus served with tahini sauce
Skladniki:
inspiracja
2 plastry kalafiora ok. 2-3cm
pieprz, sól morska
oliwa lub olej
sos z tahini:
łyżka tahini
łyżka soku z cytryny
łyżeczka syropu klonowego
pieprz, sól morska
szczypta płatków chilli
Kalafiora obmyć. Ze środka odkroić dwa grube plastry. Wysmarować je oliwą lub olejem i podsmażyć chwilę na rozgrzanej patelni, ok. 3 min. Następnie przyprawić solą i pierzem i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 25-30min. W połowie przewrócić na drugą stronę, by przypiekły się z obu stron. W tym czasie przygotować sos – wymieszać ze sobą wszystkie składniki (gdy jest zbyt gęsty dodać tahini lub wody/mleka sojowego). Podawać z dowolnymi dodatkami np. kaszę/pieczywem. Smacznego!
Teraz idę odpoczywać. Podróże potrafią być męczące (czeka mnie kolejna…), aczkolwiek takie zmęczenie jak dla mnie jest bardzo pozytywnym uczuciem.
Miłego popołudnia!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/05/powrot-owsiane-smoothie-snikers-i-dwa.html