Wykonanie
Nie ma innego lepszego zestawienia niż to… chrupiące, naturalne
masło orzechowe i
banan, do tego
kakao /
gorzka czekolada ! <3 Można się rozpłynąć na samą myśl. Klasyk
śniadaniowy od wielu lat! Tym razem to połączenie smaków zawarłam w gęstym kremie owsianym . Co najlepsze, dosłodzonym nie tylko
słodyczą miękkiego dojrzałego
banana, ale też świeżych, lepkich
daktyli, dzięki
czemu staję się jeszcze bardziej rozkosznym daniem, o nieco karmelowym posmaku, przyjemnie otulającym podniebienie. Jeśli jeszcze tego nie próbowaliście to nie ma co zwlekać, obiecuję, że ten smak Was nie zawiedzie!
bananowo-
orzechowy krem owsiany z świeżymi
daktylami podany z sosem
kakaowymbanana-peanut butter oat cream with fresh dates served with cocoa sauceSkładniki:5-6 łyżek
płatków owsianych
1/2 szklanki
mleka migdałowego (lub inne roślinne np. owsiane,
sojowe,
kokosowe)1/2 szklanki
wody1/2 dojrzałego
banana + reszta do podaniakilka świeżych
daktyli (wypestkować!)łyżka
masła orzechowego (tu: 100%, crunchy)sos
kakaowy: łyżka
kakao + kilka łyżek wody/mleka
Płatki owsiane zalać na noc
mlekiem i
wodą. Rano zmiksować z
daktylami. Ugotować do gęstości. Wmieszać rozgniecionego
banana oraz
masło rozechowe. Podawać z sosem
kakaowym. Smacznego!*Jeśli lubicie bardziej gładkie konsystencję takich kremów to
banana i
masło orzechowe możecie zmiksować już na początku z owsianką. Ja jednak wolę wmieszać je na koniec, a gdzieniegdzie pozostają jeszcze kawałki
orzechów i
banana, pychaaa!<3Najczęściej u mnie owsiankowe poranki. Gęste, rozgrzewające, naturalnie słodkie. Koniecznie z
orzechami, często z
bananem i
kokosem. Poniżej – bananowa z dodatkiem wiórków i
mąki kokosowej. Do tego
gorzka czekolada i
orzechy.Jak widać zdjęcia rano ciężko zrobić, sztuczne światło nie współpracuje zbyt dobrze z aparatem…

Kanapki skradły moje
serce. Bardzo często je przyrządzam właśnie na słodko. Połączenie niemalże identyczne jak w kremie – świeże
daktyle rozsmarowane razem z
masłem orzechowym, do tego
banan i sos
kakaowy. Smakują niczym słynny batonik snikers!

Udanego tygodnia!
