ßßß
bananowo-szpinakowe gofry z cynamonem i maca podane z gorzką czekoladą 99%, płatkami migdałów i migdałami oraz domowym dżemem rabarbar-suszona morelabanana-spinach waffles with cinnamon and maca served with dark chocolate 99%, almond flakes, almonds and homemade rhubarb-dried apricot jamSkładniki:spora garść świeżego szpinaku
1/2 dużego dojrzałego banana1/3 szklanki mleka roślinnego (tu: sojowe)cynamon Cejlońskiłyżeczka proszku z korzenia maca bio2 łyżki mąki owsianej2 łyżki mąki kukurydzianej2 łyżki otrąb owsianychłyżka mielonego (złotego) siemienia lnianego1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (tu: bezglutenowy)szczypta sody oczyszczonejopcjonalnie: łyżeczka ksylitolu (lub innego cukru/syropu)Szpinak dokładnie umyć i zmiksować wraz z mlekiem i bananem. Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami – ma wyjść gęste ciasto. Gofrownicę nagrzać i natłuścić olejem (najlepiej kokosowym), nałożyć ciasto i piec gofry ok. 7-10 min. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!dżem (jedna porcja): 2 łodygi rabarbaru (nie obierać, tylko odciąć końce) + 3 suszone morele (niesiarkowane!), 1/2 łyżeczki ksylitolu – dusić na małym ogniu do powstania musuKolejna propozycja obiadowa? Czemu nie!Zrobiłam wczoraj kluseczki z przepisu Eryka z bloga ErVegan – są genialne! Podałam je wraz z smażonym bakłażanem z pomidorem i posypałam całość prażonym sezamem .Sporo tych batatów ostatnio u mnie w rożnych daniach. Na razie chyba mała przerwa, bo wszystkie już zjadłam 😀 Choć pewnie w sklepie nie przejdę obok nich obojętnie, oczywiście jak będę w okazyjnej cenie
batatowe kopytka podane z smażonym bakłażanem z pomidorem i prażonym sezamemsweet potato dumplings with fried abergine with tomato and toasted sesame seeds
przepis / recipePołowę dużego bakłażana obmyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem – usmażyć wraz z ząbkiem czosnku na oleju. Ma być dokładnie podsmażony, złoto-brązowy. Pod koniec dodać pokrojonego pomidora (tu: malinowy) i przyprawić słodką wędzoną papryką. Dusić jeszcze chwilę do uzyskania konsystencji sosu. Podawać z kopytkami. Smacznego!Dziś do szkoły wracam! Nieee, nie stęskniłam się po.. 3 dniach! 😀 Zaraz jadę na ostatnie powtórki, nauczyciele zawsze służą pomocą. Poza tym, myślę, że idzie mi całkiem nieźle. Jeszcze 4 dni…Mam zamiar upolować dziś szparagi! 😀 Rabarbar już w słoiku zamknęłam, powstał przepyszny dżem, ale o tym wkrótce 😉 Uwielbiam ten czas kiedy nachodzi sezon najlepszych warzyw i owoców.Udanego czwartku!