ßßß Cookit - przepis na Zielone gofry i pomarańczowe kluski.

Zielone gofry i pomarańczowe kluski.

nazwa

Wykonanie

Za oknem słońce. Aby się jak najszybciej wyłoniło zza chmur próbuję zachęcić je letnimi goframi w kolorach i smakach lata. Co prawda, jeszcze muszę je dopracować, bo wyglądem nie zachwycają, za to w smaku są naprawdę dobre, także już dziś podzielę się przepisem. Mają w sobie zieleń w postaci szpinaku i żółty kolor, którym jest oczywiście banan – zazwyczaj lubi pod wpływem ciepła zmieniać barwę wszelkich placków, naleśników, ciast i gofrów właśnie na nieco brązowe akcenty (tak jak soda). Gofry te nie się są tradycyjnie puszyste, ale za to bardzo chrupiące – taki też był mój zamiar – zrobiłam je z otrąb owsianych oraz mąki owsianej i kukurydzianej . W środku kryje się też aromatyczny cynamon oraz dodający energii i zdrowia proszek z korzenia maca . Podałam je z gorzką czekoladą, migdałami – w całości i w płatkach (uwielbiam chrupać <3) oraz niezwykle gęstym domowym dżemem rabarbar-suszona morela . Całość smakowała wyjątkowo, mam ochotę na jeszcze więcej
bananowo-szpinakowe gofry z cynamonem i maca podane z gorzką czekoladą 99%, płatkami migdałów i migdałami oraz domowym dżemem rabarbar-suszona morela
banana-spinach waffles with cinnamon and maca served with dark chocolate 99%, almond flakes, almonds and homemade rhubarb-dried apricot jam
Składniki:
spora garść świeżego szpinaku
1/2 dużego dojrzałego banana
1/3 szklanki mleka roślinnego (tu: sojowe)
cynamon Cejloński
łyżeczka proszku z korzenia maca bio
2 łyżki mąki owsianej
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki otrąb owsianych
łyżka mielonego (złotego) siemienia lnianego
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (tu: bezglutenowy)
szczypta sody oczyszczonej
opcjonalnie: łyżeczka ksylitolu (lub innego cukru/syropu)
Szpinak dokładnie umyć i zmiksować wraz z mlekiem i bananem. Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami – ma wyjść gęste ciasto. Gofrownicę nagrzać i natłuścić olejem (najlepiej kokosowym), nałożyć ciasto i piec gofry ok. 7-10 min. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
dżem (jedna porcja): 2 łodygi rabarbaru (nie obierać, tylko odciąć końce) + 3 suszone morele (niesiarkowane!), 1/2 łyżeczki ksylitolu – dusić na małym ogniu do powstania musu
Kolejna propozycja obiadowa? Czemu nie!
Zrobiłam wczoraj kluseczki z przepisu Eryka z bloga ErVegan – są genialne! Podałam je wraz z smażonym bakłażanem z pomidorem i posypałam całość prażonym sezamem .
Sporo tych batatów ostatnio u mnie w rożnych daniach. Na razie chyba mała przerwa, bo wszystkie już zjadłam 😀 Choć pewnie w sklepie nie przejdę obok nich obojętnie, oczywiście jak będę w okazyjnej cenie
batatowe kopytka podane z smażonym bakłażanem z pomidorem i prażonym sezamem
sweet potato dumplings with fried abergine with tomato and toasted sesame seeds
przepis / recipe
Połowę dużego bakłażana obmyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem – usmażyć wraz z ząbkiem czosnku na oleju. Ma być dokładnie podsmażony, złoto-brązowy. Pod koniec dodać pokrojonego pomidora (tu: malinowy) i przyprawić słodką wędzoną papryką. Dusić jeszcze chwilę do uzyskania konsystencji sosu. Podawać z kopytkami. Smacznego!
Dziś do szkoły wracam! Nieee, nie stęskniłam się po.. 3 dniach! 😀 Zaraz jadę na ostatnie powtórki, nauczyciele zawsze służą pomocą. Poza tym, myślę, że idzie mi całkiem nieźle. Jeszcze 4 dni…
Mam zamiar upolować dziś szparagi! 😀 Rabarbar już w słoiku zamknęłam, powstał przepyszny dżem, ale o tym wkrótce 😉 Uwielbiam ten czas kiedy nachodzi sezon najlepszych warzyw i owoców.
Udanego czwartku!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/04/zielone-gofry-i-pomranczowe-kluski.html