Wykonanie
Za oknem słońce. Aby się jak najszybciej wyłoniło zza chmur próbuję zachęcić je letnimi goframi w kolorach i smakach lata. Co prawda, jeszcze muszę je dopracować, bo wyglądem nie zachwycają, za to w smaku są naprawdę dobre, także już dziś podzielę się przepisem. Mają w sobie zieleń w postaci
szpinaku i żółty kolor, którym jest oczywiście
banan – zazwyczaj lubi pod wpływem ciepła zmieniać barwę wszelkich placków, naleśników, ciast i gofrów właśnie na nieco brązowe akcenty (tak jak
soda). Gofry te nie się są tradycyjnie puszyste, ale za to bardzo chrupiące – taki też był mój zamiar – zrobiłam je z
otrąb owsianych oraz
mąki owsianej i kukurydzianej . W środku kryje się też aromatyczny
cynamon oraz dodający energii i zdrowia proszek z korzenia maca . Podałam je z
gorzką czekoladą,
migdałami – w całości i w płatkach (uwielbiam chrupać <3) oraz niezwykle gęstym domowym
dżemem rabarbar-
suszona morela . Całość smakowała wyjątkowo, mam ochotę na jeszcze więcej
bananowo-
szpinakowe gofry z
cynamonem i maca podane z
gorzką czekoladą 99%,
płatkami migdałów i
migdałami oraz domowym
dżemem rabarbar-
suszona morelabanana-spinach waffles with cinnamon and maca served with dark chocolate 99%, almond flakes, almonds and homemade rhubarb-dried apricot jamSkładniki:spora garść
świeżego szpinaku
1/2 dużego dojrzałego
banana1/3 szklanki
mleka roślinnego (tu:
sojowe)
cynamon Cejlońskiłyżeczka proszku z korzenia maca bio2 łyżki
mąki owsianej2 łyżki
mąki kukurydzianej2 łyżki
otrąb owsianychłyżka mielonego (złotego)
siemienia lnianego1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia (tu: bezglutenowy)szczypta
sody oczyszczonejopcjonalnie: łyżeczka
ksylitolu (lub innego cukru/syropu)
Szpinak dokładnie umyć i zmiksować wraz z
mlekiem i
bananem. Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami – ma wyjść gęste ciasto. Gofrownicę nagrzać i natłuścić
olejem (najlepiej
kokosowym), nałożyć ciasto i piec gofry ok. 7-10 min. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
dżem (jedna porcja): 2 łodygi
rabarbaru (nie obierać, tylko odciąć końce) + 3
suszone morele (niesiarkowane!), 1/2 łyżeczki
ksylitolu – dusić na małym ogniu do powstania musuKolejna propozycja obiadowa?
Czemu nie!Zrobiłam wczoraj kluseczki z przepisu Eryka z bloga ErVegan – są genialne! Podałam je wraz z smażonym
bakłażanem z
pomidorem i posypałam całość prażonym
sezamem .Sporo tych
batatów ostatnio u mnie w rożnych daniach. Na razie chyba mała przerwa, bo wszystkie już zjadłam 😀 Choć pewnie w sklepie nie przejdę obok nich obojętnie, oczywiście jak
będę w okazyjnej cenie

batatowe kopytka podane z smażonym
bakłażanem z
pomidorem i prażonym
sezamemsweet potato dumplings with fried abergine with tomato and toasted
sesame seeds

przepis / recipePołowę dużego
bakłażana obmyć, pokroić w kostkę, przyprawić
solą i
pieprzem – usmażyć wraz z ząbkiem
czosnku na
oleju. Ma być dokładnie podsmażony, złoto-brązowy. Pod koniec dodać pokrojonego
pomidora (tu: malinowy) i przyprawić słodką wędzoną
papryką. Dusić jeszcze chwilę do uzyskania konsystencji sosu. Podawać z kopytkami. Smacznego!Dziś do szkoły wracam! Nieee, nie stęskniłam się po.. 3 dniach! 😀 Zaraz
jadę na ostatnie powtórki, nauczyciele zawsze służą pomocą. Poza tym, myślę, że idzie mi całkiem nieźle. Jeszcze 4 dni…Mam zamiar upolować dziś
szparagi! 😀
Rabarbar już w słoiku zamknęłam, powstał przepyszny
dżem, ale o tym wkrótce 😉 Uwielbiam ten czas kiedy nachodzi sezon najlepszych
warzyw i owoców.Udanego czwartku!
