Wykonanie
Sezamowy grubasek z patelni, czyli puszysty, gruby placek
sezamowy . Bez glutenu – z
mąki kukurydzianej oraz sezamowej . W środku kryje się też
banan oraz aromatyczna
wanilia . Podany z słodką karmelizowaną w
syropie klonowym gruszką oraz
bananem . Do tego jeszcze
figa i oczywiście niezastąpione tahini . Małe zasłodzenie z rana
sezamowy placek kukurydziany z
bananem podany z karmelizowaną w
syropie klonowym gruszką i
bananem,
suszoną figą oraz tahini
sesame corn pancake with
banana served with caramelized (with maple
syrup) pear and
banana, dried fig and tahiniSkładniki:
1/2 szklanki
mąki kukurydzianejkopiasta łyżka
mąki sezamowejłyżka mielonego (złotego)
siemienia lnianego1/2 dużego dojrzałego
bananamielona
wanilia1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia (tu: bezglutenowy)1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 szklanki
mleka roślinnego (tu:
sojowe; lub więcej)Wymieszać ze
sobą suche składniki. Następnie dodać rozgniecionego
banana oraz
mleko – konsystencja powinna wyjść bardzo gęsta. Smażyć dowolnej wielkości placek lub placuszki z oby stron, na suchej lub lekko natłuszczonej
olejem kokosowym patelni, najlepiej pod przykryciem. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Wysyłam Was na film – „ Ze wszystkich sił „ . Wczoraj byłam w kinie i szczerze
mogę Wam go polecić. Niejednej osobie będzie się chciało więcej, o wiele więcej. Ze mnie wycisnął łzy, ale tym samym jeszcze bardziej zmotywował do życia.Pamiętajcie, by nigdy się nie poddawać. Nawet jeśli boli, upadłeś – wstań i dalej dąż do celu. Trzeba być silnym by osiągnąć sukces i płacz, choć jest dobry czy też oczyszcza, to niech trwa tylko chwilę, a
potem wróci znów ta energia by żyć i walczyć o marzenia. Wczoraj usłyszałam od pewnej osoby te słowa (dobrze Wam pewnie znane) – What doesn’t kill you makes you stronger. Moja odpowiedź była prosta – I will never give up ! I tego się trzymamUdanego weekendu!