Wykonanie
Dzisiaj tradycyjnie, naleśniki czy też placuszki smażę. Lekkie i puszyste –
bananowe, bez glutenu – z
mąki gryczanej oraz kukurydzianej . Z dodatkiem maca o karmelowym posmaku oraz aromatycznej
wanilii . W środku kryją się również kawałki świeżych
daktyli . Podaję prosto – z musem
migdałowym oraz 100% gładkim
dżemem z czarnej porzeczki i
jeżyny . Naturalnie słodki sobotni poranek, a na obiad… znowu patelnię wyciągam 😉
bananowe placuszki (gryczano-kukurydziane) z maca,
wanilią oraz świeżymi
daktylami podane z musem
migdałowym oraz 100%
dżemem z czarnej porzeczki i
jeżynybanana (buckwheat and corn
flour) pancakes with maca, vanilla and fresh dates served with almond mousse and 100% jam with blackcurrant and blackberrySkładniki:
1/2 szklanki
mąki (kopiaste 3 łyżki gryczanej i 2 łyżki kukurydzianej)łyżeczka proszku z korzenia macamielona
wanilia1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia (tu: bezglutenowy)posiekane na drobne kawałki świeże
daktyle (lub suszone)niewielki dojrzały
bananok. 1/2 szklanki
mleka roślinnego (tu:
sojowe)Wymieszać ze
sobą suche skladniki. Następnie dodać rozgniecionego
banana oraz
mleko. Ma wyjść gęste, ale dające się rozprowadzić na patelni ciasto. Smażyć na suchej lub lekko natłuszczonej
olejem kokosowym patelni. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Wieżyczka nie zawsze jest dobrym sposobem podania, bo przecież nie ma nic lepszego jak każdy placuszek ‚otulony’ dodatkiem, w tym wypadku musem
migdałowymWczorajszy dzień wycisnął ze mnie resztki energii, niczym gąbkę przesiąkniętą
wodą. Sześć godzin pisania (test, wypracowanie, matura..) z jedną, krótką przerwą ( na kanapkę z hummusem <3 ) to naprawdę wykańczające wyzwanie. Za to dzisiaj… czas na przyjemności, odpoczynku potrzebujęUdanego weekendu!