ßßß

bananowe placuszki (gryczano-kukurydziane) z maca, wanilią oraz świeżymi daktylami podane z musem migdałowym oraz 100% dżemem z czarnej porzeczki i jeżynybanana (buckwheat and corn flour) pancakes with maca, vanilla and fresh dates served with almond mousse and 100% jam with blackcurrant and blackberrySkładniki:
1/2 szklanki mąki (kopiaste 3 łyżki gryczanej i 2 łyżki kukurydzianej)łyżeczka proszku z korzenia macamielona wanilia1/3 łyżeczki sody oczyszczonej1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (tu: bezglutenowy)posiekane na drobne kawałki świeże daktyle (lub suszone)niewielki dojrzały bananok. 1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: sojowe)Wymieszać ze sobą suche skladniki. Następnie dodać rozgniecionego banana oraz mleko. Ma wyjść gęste, ale dające się rozprowadzić na patelni ciasto. Smażyć na suchej lub lekko natłuszczonej olejem kokosowym patelni. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Wieżyczka nie zawsze jest dobrym sposobem podania, bo przecież nie ma nic lepszego jak każdy placuszek ‚otulony’ dodatkiem, w tym wypadku musem migdałowymWczorajszy dzień wycisnął ze mnie resztki energii, niczym gąbkę przesiąkniętą wodą. Sześć godzin pisania (test, wypracowanie, matura..) z jedną, krótką przerwą ( na kanapkę z hummusem <3 ) to naprawdę wykańczające wyzwanie. Za to dzisiaj… czas na przyjemności, odpoczynku potrzebujęUdanego weekendu!