Wykonanie
W Wielką Sobotę zjadam poranną owsiankę, by dodać sobie energii na cały dzień ‚pracy’. Najprostszą, ale właśnie tą najlepszą – bez zbędnych dodatków, z namiastką lata i zbliżającego się Maja –
truskawkami ! Jak dla mnie
wanilia idealnie współgra z
truskawką, także taki smak nadałam owsiance. W środku
ukryłam też kawałki
orzechów włoskich, a na wierzchu rozpuszcza się ulubiona
gorzka czekolada . Nic więcej mi dziś rano nie potrzeba


waniliowa owsianka z
orzechami włoskimi podana z
truskawkami,
gorzką czekoladą 99% oraz
jagodami gojivanilla oatmeal with walnuts served with strawberries, dark chocolate 99% and goji berries

Przepis prosty, ale dodaję. Może akurat się komuś przyda 😉Składniki:6 łyżek
płatków owsianychszklanka
mleka roślinnego (tu: owsiane)łyżka
syropu klonowego (opcjonalnie)ziarenka z połowy
laski waniliikilka
orzechów włoskich (posiekane)
Płatki owsiane zalać na noc
mlekiem wraz z
wanilią i
syropem. Rano ugotować do gęstości i na koniec wmieszać
orzechy. Podawać z dowolnymi dodatkami. Dodałam odmrożone nocą
truskawki, kostki
czekolady,
bazylię oraz
jagody goji. Smacznego!Wczoraj Post, Wielki Piątek. W takim razie na obiad zaserwowałam
ziemniaka – słodkiego
ziemniaka, inaczej
batata . Zresztą dobrze już wszystkim znany i swego czasu popularny w Polsce. Podałam go na
jarmużu i polałam
cytrynowym „dressingiem” z tahini . Na koniec tylko oprószyłam słodką wędzoną
papryką . Szczerze polecam, na lekki obiad czy kolację, a nawet drugie śniadanie do szkoły.

pieczony
batat z
jarmużem i sosem z tahinibaked sweet potato with kale and tahini sauceSkładniki:inspiracja

jeden duży
batatsól morska,
pieprzolej (tu:
ryżowy)suszona
miętasos :łyżka tahiniłyżka
soku z cytryny3 łyżki
wodypieprz1/2 malutkiego ząbka
czosnkuBatata wyszorować i pokroić w dowolnej wielkości kawałki. Wymieszać z pozostałymi składnikami – wsmarować
przyprawy (najlepiej dłońmi). Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20-30 min.Sos – wymieszać ze sobą wszystkie składniki (
czosnek zetrzeć na drobnej tarce).Podawać dowolnie. Na przykład, na miksie
sałat lub
jarmużu. Na koniec całość polać sosem. Można dodać, jak autorka dania, pestki
granatu.Smacznego!Dziś jeszcze mało świątecznie, bo dopiero
będę przygotowywać potrawy. Ciasto i babka się pieką (pachnie cudownie),
chleb już gotowy. Koszyczek zaraz
będę stroić, a
potem reszta. Jutro wspólne wielkanocne śniadanie z rodziną, więc oczywistym jest, że nie zawitam tu rano. Późniejszą
porą podzielę się z
Wami pomysłami na moje wegańskie potrawy świąteczne. Jeszcze raz, wszystkiego dobrego kochani ! Spędzie jak najmilej ten czas
