ßßß Cookit - przepis na Cytryna z bazylią i tikka curry.

Cytryna z bazylią i tikka curry.

nazwa

Wykonanie

Na poniedziałkowy poranek, niemalże tradycyjnie – owsianka ! Dziś wkładam ją do piekarnika, a smaki jakie łącze to cytryna i bazylia . Owsianka jest jogurtowa, oczywiście roślinna, z zdrowymi ziarenkami chia . Podaję ją wraz z domowym masłem słonecznikowym . Widziałam wiele deserów w tych smakach, także stwierdziłam, że ciekawie by było wykorzystać to zestawienie w owsiance. Smakowało naprawdę świetnie! Kwaskowatość cytryny, wyrazisty smak bazylii i słodycz syropu klonowego . Do tego ta lekkość i kremowa struktura jaką dodaje jej jogurt. Polecam!
pieczona jogurtowa owsianka cytrynowo-bazyliowa z chia podana z masłem słonecznikowym
baked yogurt lemon-basil oatmeal with chia served with sunflowe seeds
Składniki:
5 łyżek płatków owsianych
łyżka nasion chia
łyżka soku z cytryny
suszona skórka z cytryny lub świeżo starta (wyparzona i umyta)
kilka listków bazylii min. 5 lub więcej
3 (bardzo duże) łyżki jogurtu sojowego
1/3 szklanki mleka roślinnego (tu: sojowe)
łyżka syropu klonowego
Płatki owsiane dokładnie wymieszać z wszystkimi składnikami (bazylię posiekać – powinno jej być dużo, jeśli chcemy poczuć wyraźny smak). Wstawić na noc do lodówki. Rano przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
*W sezonie najlepszym dodatkiem do tego zestawienia na pewno będą truskawki. Ja mogłam dziś dodać mrożone, aczkolwiek chciałam najpierw przetestować sam smak tej owsianki 😉
Lubicie curry? Ja już nie raz pisałam, że uwielbiam to danie/przyprawę/etc.. Wczoraj, mając do wykorzystania jeszcze połowę kostki wędzonego tofu postanowiłam zainspirować się daniem Alicji na tofu tikka masala i stworzyłam tofu tikka curry !
Nie mam gram masali, ale zamiast niej wykorzystałam mieszankę przypraw: tikka curry. Poza tym, użyłam wędzone tofu. Nie wykorzystałam też całego sosu – po prostu zrobiłam według przepisu na blogu, na więcej porcji, a do obiadu dodałam tylko 1/3, reszta na dziś i jutro
To danie niezwykle ostre, aromatyczne, rozgrzewające – uwielbiam te klimaty, smaki i aromaty!
tofu tikka curry z zielonym groszkiem podane z kaszą jaglaną i pietruszką
tofu tikka curry with green peas served with millet and parsley
Składniki:
inspiracja z moimi zmianami
tofu :
1/2 kostki tofu wędzonego ok. 90-100g
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki tikka curry
ostra wędzona papryka (szczypta)
łyżka mąki z ciecierzycy
Wymieszać z pokrojonym w kostkę curry i usmażyć na oleju (u mnie na kokosowym).
sos :
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka tikka curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku najlepiej wędzonej
1/2 łyżeczki kuminu
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
4 ząbki czosnku
1 cebula
200g passaty pomidorowej
1/2 szklani mleka kokosowego
1/2 szklanki wody
szklanka mrożonego groszku
Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju (u mnie na kokosowym). Następnie dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć i zalać passatą pomidorową. Dusić ok. 5 min. Następnie lekko przestudzić, dodać mleczko kokosowe oraz wodę (tak by sos nie był zbyt gęsty). Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec wmieszać ugotowany groszek. Sos oddzieliłam – zostawiłam w garnuszku tylko na jedną porcję. Dorzucić do niego tofu i wymieszać. Gdy jest zbyt ostre dodać trochę soku z cytryny. Podawać z dowolnymi dodatkami – najlepiej z ryżej, kaszą lub pieczywem. Smacznego!
Słońce obudziło mnie rano, jest pogodnie za oknem. To dobry argument, by na twarzy pojawił się uśmiech, od razu jeszcze radośniej można zacząć nowy tydzień
Udanego dnia!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/03/cytryna-z-bazylia-i-tikka-curry.html