Wykonanie
Na poniedziałkowy poranek, niemalże tradycyjnie – owsianka ! Dziś wkładam ją do piekarnika, a smaki jakie łącze to
cytryna i
bazylia . Owsianka jest jogurtowa, oczywiście roślinna, z zdrowymi ziarenkami chia . Podaję ją wraz z domowym
masłem słonecznikowym . Widziałam wiele deserów w tych smakach, także stwierdziłam, że ciekawie by było wykorzystać to zestawienie w owsiance. Smakowało naprawdę świetnie! Kwaskowatość
cytryny, wyrazisty smak
bazylii i
słodycz syropu klonowego . Do tego ta lekkość i kremowa struktura jaką dodaje jej
jogurt. Polecam!

pieczona jogurtowa owsianka
cytrynowo-bazyliowa z chia podana z
masłem słonecznikowymbaked
yogurt lemon-basil oatmeal with chia served with sunflowe seedsSkładniki:

5 łyżek
płatków owsianychłyżka nasion chiałyżka
soku z cytrynysuszona
skórka z cytryny lub świeżo starta (wyparzona i umyta)kilka listków
bazylii min. 5 lub więcej3 (bardzo duże) łyżki
jogurtu sojowego1/3 szklanki
mleka roślinnego (tu:
sojowe)łyżka
syropu klonowegoPłatki owsiane dokładnie wymieszać z wszystkimi składnikami (
bazylię posiekać – powinno jej być dużo, jeśli chcemy poczuć wyraźny smak). Wstawić na noc do lodówki. Rano przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!*W sezonie najlepszym dodatkiem do tego zestawienia na pewno będą
truskawki. Ja mogłam dziś dodać mrożone, aczkolwiek chciałam najpierw przetestować sam smak tej owsianki 😉Lubicie curry? Ja już nie raz
pisałam, że uwielbiam to danie/przyprawę/etc.. Wczoraj, mając do wykorzystania jeszcze połowę kostki wędzonego
tofu postanowiłam zainspirować się daniem Alicji na
tofu tikka
masala i stworzyłam
tofu tikka
curry !Nie mam gram
masali, ale zamiast niej wykorzystałam
mieszankę przypraw: tikka
curry. Poza tym, użyłam wędzone
tofu. Nie wykorzystałam też całego sosu – po prostu zrobiłam według przepisu na blogu, na więcej porcji, a do obiadu dodałam tylko 1/3, reszta na dziś i jutroTo danie niezwykle ostre, aromatyczne, rozgrzewające – uwielbiam te klimaty, smaki i aromaty!
tofu tikka
curry z
zielonym groszkiem podane z
kaszą jaglaną i
pietruszkątofu tikka
curry with green peas served with millet and parsleySkładniki:inspiracja z moimi zmianami
tofu :

1/2 kostki
tofu wędzonego ok. 90-100g1/2 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki tikka
curryostra wędzona
papryka (szczypta)łyżka
mąki z
ciecierzycyWymieszać z pokrojonym w kostkę
curry i usmażyć na
oleju (u mnie na
kokosowym).sos :1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka tikka
curry1/2 łyżeczki
ostrej papryki w proszku najlepiej wędzonej1/2 łyżeczki kuminu1/3 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka startego świeżego
imbiru4 ząbki
czosnku1
cebula200g passaty pomidorowej1/2 szklani
mleka kokosowego1/2 szklanki
wodyszklanka mrożonego
groszkuCebulę pokroić i podsmażyć na
oleju (u mnie na
kokosowym). Następnie dodać
przyprawy i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Chwilę podsmażyć i zalać passatą
pomidorową. Dusić ok. 5 min. Następnie lekko przestudzić, dodać
mleczko kokosowe oraz
wodę (tak by sos nie był zbyt gęsty). Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec wmieszać ugotowany
groszek. Sos oddzieliłam – zostawiłam w garnuszku tylko na jedną porcję. Dorzucić do niego
tofu i wymieszać. Gdy jest zbyt ostre dodać trochę
soku z cytryny. Podawać z dowolnymi dodatkami – najlepiej z
ryżej,
kaszą lub
pieczywem. Smacznego!Słońce obudziło mnie rano, jest pogodnie za oknem. To dobry argument, by na twarzy pojawił się uśmiech, od razu jeszcze radośniej można zacząć nowy tydzieńUdanego dnia!