ßßß
PRZYSTAWKA ITatar ze świeżego pstrąga z rzodkiewką i świeżą kolendrą, podany z sosem gruszkowymTak, to zdecydowanie najlepszy tatar jaki jadłam w życiu. Delikatna ryba, aromatyczna kolendra, chrupiąca rzodkiewka i ziarna soli podane na aksamitnym musie gruszkowym to połączenie idealne, harmonijne i niebywale smaczne. Długo żałowałam, że była to jedynie porcja degustacyjna :-)
PRZYSTAWKA IIDelikatnie opiekana kaszanka podana z musem z topinamburu, glazurowaną wiśnią i kruchymi listkami szpinakuKaszanka na słodko dla kogoś, kto wiecznie zajada ją z czosnkiem, ogórkiem kiszonym i mlekiem to bardzo ciekawe smakowe doznanie. Ale za to jakie pozytywne. Kaszanka z lekko chrupiącą skórką z kwaśną wiśnią wbrew pozorom zgrywa się po prostu idealnie. Topinambur świetnie przełamywał smak całego dania. Danie tworzyło świetną smakową jedność.
ZUPAAksamitny krem z dyni serwowany z malinową piankąNa wrześniowe wieczory nie może być nic lepszego niż pikantna zupa z dyni. Dodatek słodkiej malinowej pianki to dla mnie zupełna nowość. Słodycz z musu zdominowała smak dyni i ostrość, ale to nie znaczy, że danie było niesmaczne. Krem był idealnie gładki, delikatny i naprawdę dobry. Ja jednak pozostanę wierna tradycyjnej zupie dyniowej z dużą ilością ostrych przypraw. Polecam jednak wypróbować tę wersję, na pewno będziecie mile zaskoczeni.
DANIE GŁÓWNE ISmażony filet z sandacza podany na kiszonych ogórkach z glazurowanymi kurkami, świeżym tymiankiem i sosem z seleraNa tym talerzu dużo się działo. Ale dużo pyszności. Sandacz idealnie usmażony z aksamitnym sosem selerowym - Bomba! Do tego sezonowe kurki, świeże zioła, jadalne kwiaty i kiszony ogórek. Połączenie warte grzechu :-)
DANIE GŁÓWNE IIGrillowana polędwica wołowa z duszoną w occie jabłkowym i jeżynach czerwoną cebulą podana z karmelizowanym jabłkiem i chipsem z ziemniakaBrak mi słów na to danie. Soczysta polędwica wołowa podana z sosem jeżynowym to strzał w dziesiątkę. A do tego kolejny słodki akcent - karmelizowane jabłuszka. Składniki idealnie ze sobą współgrające.
A teraz czas na coś słodkiego....DESER ILody z buraka z sałatką z botwinki, jeżyn i sosu imbirowegoTe lody to prawdziwa petarda. Burak sam w sobie jest lekko mdły i ziemisty.. więc jak mogą wyjść z niego cudowne lody? Rąbek tajemnicy uchylił w tym deserze Piotr Pabisiak. Szczypta smaku, szczypta pasji i szczypta dodatków (a między innymi sosu imbirowego) i mamy najlepsze lody na świecie :-)
DESER IIDomowego wypieku beza serwowana z duszonymi śliwkami o smaku chili i rozmarynuNa koniec wisienka na torcie ,,7 chwil" - chrupiąca beza z pikantnymi śliwkami. Tak słodki deser to idealne uwieńczenie kolacji.
Kilka dodatkowych zdjęć z kolacji...


Całemu zespołowi Kucharzy, a przede wszystkim Panu Piotrowi Pabisiakowi dziękuję za zaproszenie na kolację degustacyjną, wspaniale spędzony wieczór przy lampkach dobrego wina i wybornej kolacji.