ßßß Cookit - przepis na Kiszona mieszanka warzyw

Kiszona mieszanka warzyw

nazwa

Wykonanie

Świetna przegryzka. Jeżeli tak jak ja, lubicie podjadać i przegryzać ( dla samego faktu ruszania buzią ), polubicie takie warzywa. Inspiracją był nasz stambulski wypad. Okazało się, że Turcja to kraj kiszonek. Na ulicach można było spotkać sprzedawców z wózkami pełnymi kubeczków z czerwoną cieczą. A w cieczy tej ( soku z kiszenia, po prostu) zanurzona była mieszanka rożnych warzyw. Tak mi się to spodobało, że zaraz po powrocie do kraju przygotowałam dwie kamionki z różnościami. Soki oczywiście też smaczne, a sok z kiszenia kapusty i buraków wspaniale nadaje się jako dodatek do chłodnika!
S kładniki
gar nr 1
kalafior, 2 kalarepki
kilka młodych marchewek
papryki rożne, najlepiej podłużne i wszystko warzywne co nam do głowy wpadnie, a nie farbuje (np cebula, rzepa, drobne ogórki )
gar nr 2
młode buraczki
czerwona kapusta
rzodkiewki i wszystko warzywne co nam do głowy wpadnie, a czerwony mu nie wadzi
dodatkowo do obu garów
czosnek - duża główka na gar, może być więcej
koper lub koperek duży pęk na gar
chrzan
sól do przetworów niejodowana - 1 łyżka na 0,5 l wody
przygotowanie
gar nr 1
Warzywa umyć.
Kalafior podzielić na niewielkie różyczki, kalarepkę i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Kamionkę lub słój wyparzyć. Na dno każdego włożyć część kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku. Ułożyć warzywa, na to ponownie czosnek, chrzan i koper. I tak do wyczerpania warzyw.
gar nr 2
kapustę kroimy na ćwiartki, następnie dzielimy na mniejsze kawałki ( nie szatkowałam, chciałam mieć liście do podgryzania). Buraczki myjemy i obieramy ( nie jest to konieczne), i jeżeli są duże, dzielimy na mniejsze kawałki, lub kroimy w grube plastry. Dalej postępujemy jak wyżej.
Zalewę robię jak do ogórków kiszonych - w gorącej wodzie rozpuszczam sól, i taką gorącą jeszcze zalewę wlewam do garnków. Na wierzchu położyć talerzyk a na nim kamień dociskający warzywa. Gary najlepiej postawić na tacy, bo może woda wypłynąć. Dobre do zjedzenia już po 5 dniach, ale ja zaczynam podjadać już 3. Smacznego!.
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/06/kiszona-mieszanka-warzyw.html