Wykonanie
Rozbujałam się z
przetworami .W ferworze „walk” na
polu kuchennym pozostało sporo pojedynczych egzemplarzy warzywnych -reszek, więc teraz postanowiłam coś z nimi zrobić a mianowicie najprostszą rzecz czyli kiszone mix-y , które będą doskonałym dodatkiem do sałatek lub zdrową przekąską .
Dzisiaj akurat były pod ręką :kawałek
kalafioraplasterki
marchewkikilka małych
buraczkówłodygi selera naciowego
woda 1l i 1 duża łyżka
soli , ząbki
czosnku , kawałek
chrzanu , baldachy
kopruWszystkie warzywa obieramy ,kroimy w dość duże kawałki . Na dnie słoików układamy
koper,
chrzan i
czosnek , a następnie warstwowo kładziemy na nich warzywa . Zalewamy wszystko
wodą ( ja zalewam zwykłą, zimną z kranu ) z
solą i odstawiamy na parę dni .Po ustaniu burzliwej fermentacji , dokręcamy pokrywki i wstawiamy do chłodnego miejsca . Teraz pozostaje już tylko konsumować ..szczególnie smaczny jest
kalafior ,a do tego bardzo ładny gdyż od soku z
buraczka robi się różowy 😉