ßßß Cookit - przepis na Kiszony kalafior

Kiszony kalafior

nazwa

Wykonanie

No bo właściwie dlaczego nie ? Skoro kiszę ogórki, pomidory to dlaczego nie inne warzywa ? Pierwsza próba była w ubiegłym roku a ponieważ taki kalafior mi zasmakował to i w tym nie może go zabraknąć :) Można go jeść po prostu samego - jak ogórki kiszone. Jest ciekawym dodatkiem do sałatek a także zup jarzynowych, lekko je zakwaszając i dodając fajnego smaczku.
składniki:
1 kalafior
kilka gałązek kopru
kilka ząbków czosnku
wiórki chrzanu
zalewa - 2 , 5 litra wody
2 łyżki soli kamiennej
1 łyżka cukru
sposób przygotowania: przygotowanie jest bardzo proste - umyłam koper i kalafiora, przycięłam mu głąb od dołu. Róże kwiatu podzieliłam na mniejsze różyczki. Chrzan zestrugałam w cienkie wiórki, czosnek obrałam i zagotowałam zalewę. W wyparzonych słoikach na dnie ułożyłam porcje kopru, kilka wiórków chrzanu i ząbek czosnku. Słoje wypełniłam różyczkami warzywa, dość ciasno. Na wierzchu dodałam jeszcze po takiej samej porcji przypraw jak na dno. Całość zalałam gorącą zalewą i zakręciłam słoiki. Odstawiłam je na kilka dni żeby zaczął się proces kiszenia - stały sobie w kuchni, na szafce, na tacy bo mogą cieknąć. Po kilku dniach, gdy gwałtowne buzowanie się uspokoi, można je przenieść do spiżarki. Jeden dość duży kalafior wystarczy do napełnienia 4 słoików 0,9 l .
Na zdjęciu niżej widać kalafiora jeszcze w przeźroczystej zalewie bo fotka była robiona zaraz po przygotowaniu - kiedy zacznie się kisić woda zmętnieje.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/07/kiszony-kalafior.html