ßßß Cookit - przepis na Kalafior kiszony na różowo

Kalafior kiszony na różowo

nazwa

Wykonanie

Już kisiłam kalafiora, ale tak zwyczajnie - pozostał po ukiszeniu biały. Postanowiłam więc coś zmienić żeby prezentował się inaczej. Taki różowy, dodany do sałatki, będzie wesołym, kolorowym akcentem, prawda ?
czas przygotowania : ok. 15 minut + czas pieczenia buraków + kilka dni na zakiszenie
składniki na ok. 12 słoików poj. 0 , 7 l :
ok. 3 kg różyczek kalafiora
4 duże buraki ćwikłowe
2 - 3 główki czosnku
pęczek koperku lub garść kopru
kawałek korzenia chrzanu
ok. 3 l wody
6 łyżek soli kamiennej, niejodowanej
4 łyżki cukru
sposób przygotowania : buraki umyłam i każdego zawinęłam w arkusz folii aluminiowej. Piekłam ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Dobrym pomysłem jest zrobienie tego przy okazji pieczenia ciasta czy jakiegoś mięsa - zapakowane w folię warzywa kładziemy na ruszcie gdzieś z boku i pieką się nie przeszkadzając nikomu i niczemu.
Po upieczeniu obrałam je ze skórki i pokroiłam na mniejsze kawałki. Różyczki kalafiora sparzyłam przelewając wrzątkiem na sicie - nie jest to konieczne, ale sparzone łatwiej układać w słojach.
Ząbki czosnku obrałam, koperek opłukałam, chrzan zestrugałam na wiórki. Wodę zagotowałam z solą i cukrem.
Do wyparzonych słoików nakładałam na dno po trochu kopru, 1-2 ząbki czosnku i kilka wiórków chrzanu. Na to garść kawałków buraków. Tak przygotowany słoik napełniłam dość ciasno kalafiorem a wierzch przykryłam znowu garścią buraków i porcją przypraw takich jak na spodzie. Całość zalałam gorącą solanką, zakręciłam i odstawiłam na tacę.
Stały sobie te słoiki ok. 5 dni na tacy - to ważne bo podczas kiszenia mogą cieknąć a sok jest plamiący. Po kilku dniach można już próbować kalafiora, ale im dłużej postoi tym będzie kwaśniejszy i bardziej wyrazisty w smaku.
Kiszonego kalafiora można jeść samego, w sałatkach, ale także dodać go do zupy jarzynowej zakwaszając ją tak jak ogórkową. Zalewa z kiszenia nadaje się do picia i to nie tylko następnego dnia po mocno zakrapianej imprezie :D
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/08/kalafior-kiszony-na-rozowo.html