Wykonanie
Kiszenie to świetny sposób na przechowanie na zimę letnich warzyw.
Kiszone ogórki zna chyba każdy, kiszony
kalafior nie jest tak popularny ale równie pyszny. Jego chrupka konsystencja sprawia że jest świetną przegryzką. Świetnie smakuje tez z dipem
jogurtowym,
ziołowym czy
czosnkowymSKŁADNIKI:(na 3 słoiki 1l)duży
kalafior3 kawałki
chrzanu około 10cmpęczek
koperku lub 3
kopry z baldachami9 ząbków
czosnku1 l przegotowanej
wodyłyżka
soliWYKONANIE:
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopnaich C przez 15 minut. Na dno słoików układamy połowę
chrzanu, ząbków
czosnku i
kopru. Ukłądamy różyczki
kalafiora. Na wierzchu ukłądamy resztę
kopru,
czosnku i
chrzanu. Zalewamy gorącą
wodą wymieszaną z
solą. Zakręcamy.
Kalafior jest dobry już po 2-3 dniach..