ßßß Cookit - przepis na Kiszony kalafior

Kiszony kalafior

nazwa

Wykonanie

Kiszenie to świetny sposób na przechowanie na zimę letnich warzyw. Kiszone ogórki zna chyba każdy, kiszony kalafior nie jest tak popularny ale równie pyszny. Jego chrupka konsystencja sprawia że jest świetną przegryzką. Świetnie smakuje tez z dipem jogurtowym, ziołowym czy czosnkowym
SKŁADNIKI:
(na 3 słoiki 1l)
duży kalafior
3 kawałki chrzanu około 10cm
pęczek koperku lub 3 kopry z baldachami
9 ząbków czosnku
1 l przegotowanej wody
łyżka soli
WYKONANIE:
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopnaich C przez 15 minut. Na dno słoików układamy połowę chrzanu, ząbków czosnku i kopru. Ukłądamy różyczki kalafiora. Na wierzchu ukłądamy resztę kopru, czosnku i chrzanu. Zalewamy gorącą wodą wymieszaną z solą. Zakręcamy. Kalafior jest dobry już po 2-3 dniach.
.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/08/kiszony-kalafior.html