ßßß Cookit - przepis na Kalafior kiszony na zimę

Kalafior kiszony na zimę

nazwa

Wykonanie

Jeżeli chcemy zatrzymać smaki lata na dłużej wystarczy zakisić kalafiora, dokładnie tak jak ogórki i kalafiora da się zakisić. Można go jeść prosto ze słoika czy też do obiadu z bułką tartą. Z tego rzepisu wychodzą dwa duże słoiki.
Składniki:
1 kalafior
2,5 l wody
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
2 ząbki czosnku
2 kulki ziela angielskiego
koper
Wykonanie:
Wodę zagotować z cukrem i solą. W tym czasie przyszykować kalafiora i słoiki. Kalafiora umyć, pokroić na male różyczki i ułożyć w słoiku razem z ząbkiem czosnku, zielem angielskim i koprem. Słoiki napełnić gorąca zalewą dokładnie zakręcić.
Źródło:http://lubieessc.blogspot.com/2015/08/kalafior-kiszony-na-zime-przepis.html