Wykonanie
Kiszone
rzodkiewki. Natknęłam się na przepis gdzieś w internecie. Wyglądały pięknie, więc postanowiłam sprawdzić jak smakują. Zalewę zrobiłam taką jaką robię zwykle do
kiszonych ogórków.
Rzodkiewki po paru dniach zrobiły się całe różowe, spodziewałam się, że będą bardziej chrupiące, ale być może to kwestia gatunku
rzodkiewek jakich używamy. Są świetne do podgryzania i jako dodatek do sałatek i kanapek. Polecam!
składniki (na 1 słoik)pęczek
rzodkiewek3 duże ząbki
czosnkumały pęczek
koperku lub
koperkawałek
chrzanuparę ziarenek
pieprzusól kamienna do
przetworów niejodowana - 1 łyżka na 0,5 l
wodyPrzygotowanie
Rzodkiewki umyć obciąć końcówki i ogonki ( te ostatnie można zostawić ).Słoik wyparzyć. Na dno włożyć połowę
koperku, kawałek
chrzanu, ząbek
czosnku. Ułożyć
rzodkiewki, na wierzchu
czosnek,
chrzan i
koperek. Zrobić zalewę - w gorącej lub ciepłej wodzie rozpuścić, ostudzić, zalać
rzodkiewki. Słoika nie zakręcać tylko lekko przykryć. po ok 5 dniach
rzodkiewki można jeść . Smacznego!