Wykonanie
Zauważyłam że w sklepach coraz częściej pojawiają się
ogórki gruntowe, dlatego postanowiłam dodać ten przepis na pyszne
ogórki, które zawsze mi się udają. Nie bawię się z nimi nie gotuje
wody, ani nie wyparzam słoi. Głownie robię je w bukłakach 5 L po wodzie źródlanej. Długo testowaliśmy przepisy i w końcu to jest ten który najbardziej mi podszedł i jest niezawodny. Im człowiek mniej się przykłada tym są lepsze :)
Składniki :
ogórki gruntowe
czosnekkoperchrzan korzeń
sól kamienna do
przetworówwoda przegotowana zimna *Opis wykonania :1.
Ogórki myjemy i namaczamy przez ok. 1 godzinę w wodzie, po tym czasie je odcedzamy. W słoje umyte i wyparzone w tym wypadku ( ja stosowałam plastikowe
bukłaki po wodzie źródlanej ) upychamy 1 lub 2-3 jeżeli będą małe gałązki
kopru, następnie 3 ząbki
czosnku, 3-4 kawałki obranego
chrzanu dł. ok. 4 cm . Następnie ciasno układamy
ogórki. Tak przygotowane słoje zalewamy zalewą:1 spora łyżka
soli czubata na 1 litr
wody. Słoje z metalową nakrętką warto przykryć kawałkiem foli spożywczej przed nakręceniem nakrętki, gdyż kwasy wówczas nie spowodują korozji metalu.2. Ja pozostawiam w ciepłym słoje ok. 2-3 dni, aż
woda stanie się lekko mętna, wówczas znoszę do piwnicy.3. Moja metoda :)
Bukłaki 5 L wciskam na dno 2 gałązki
kopru, następnie 5 ząbków
czosnku i 6 kawałków
chrzanu, wciskam
ogórki "ważne" aby nie były zbyt duże - są lepsze i nie ma problemu z przejściem ich przez szyjkę butelki. Na górę znowu wciskam gałązkę
kopru i 3 ząbki
czosnku oraz tyle samo
chrzanu, zalewam zalewą przygotowana z
wody prosto z kranu. Stosuje tą metodę od lat i nigdy mi się nie zdarzyło by nie wyszły, zawsze są twarde i długo się utrzymują. Pozostały mi jeszcze 3 butle i
ogórki dalej są twarde.
Potem przekrawam bukłak i przekładam do dużego słoja i trzymam w chłodnym, a u nas idą jak świeże bułeczki .4. Jeżeli chcecie
ogórki małosolne wystarczy otworzyć je po tygodniu, ale wówczas nie należy ich przenosić do piwnicy. Możecie wówczas zrobić je w większym słoju lub kamionkowym garnku i przykryć talerzykiem :)