Wykonanie
Sierpień to dobry czas na przygotowanie
przetworów na zimę. Tym razem nadszedł czas na kiszenie
ogórków. W moim domu
ogórki kiszone są bardzo lubiane, więc mam ich zapas w piwnicy odpowiedni. Przepis mam od mojej sąsiadki Ania, która prowadzi blog kuchnia pachnąca
bzem. Dodałam tylko liść dębu, który podobno służy temu, aby
ogórki kiszone były twarde. Oprócz tego warto
mieć ogórki naprawdę ze sprawdzonego źródła, aby nie były zbyt dużo nawożone.
Składniki:
ogórkikoperchrzanczosneksól kamienna niejodowanawrząca
wodaliść dębuWYKONANIEWe wrzątku rozpuszczamy
sól (na jeden litr
wody przypada jedna łyżka stołowa
soli). Następnie odstawiamy naszą solankę do ostudzenia. Słoiki wyparzamy. Do każdego wkładamy garść
kopru, 2 ząbki
czosnku, kawałek
chrzanu (około 3 cm), liść dębu. Następnie wkładamy
ogórki, układamy dość ciasno. Zalewamy przygotowaną solanką tak, aby całkowicie przykrywała
ogórki. Zakręcamy słoiki i odstawiamy do chłodnego miejsca, aby powoli kisły. Smacznego.