ßßß
Składniki (na 4 , 5-5 litrowy słoik):2 kg ogórków gruntowych, twardych i raczej małych2 litry wody2 łyżki soli"zestaw do kiszenia" czyli:1 główka czosnkukoper (kwiatostany, liście)kawałek korzenia chrzanuliść chrzanuPrzygotowanie:W garnku zagotuj 2 litry wody, a następnie dodaj sól i wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia. Ogórki dokładnie umyj i opłucz z wszelkich zanieczyszczeń. Umyj także koper i chrzan. Główkę czosnku przekrój w poprzek na pół lub podziel na ząbki. Do dużego garnka wkładaj po kolei ogórki dorzucając co jakiś czas po jednym ząbku czosnku. Ogórki u mnie były dość ciasno upakowane. Korzeń chrzanu możesz wcisnąć gdzieś z boku ogórków. Na samej górze umieść koper oraz liść chrzanu, tak aby ogórki były przykryte. Teraz zalej całość letnią osoloną zalewą, tak aby zakryć ogórki. Aby mieć pewność, że ogórki nie będą wypływać na samej górze umieść talerzyk i dociśnij go szklanką lub kubkiem odwróconym do góry dnem. Jeśli Twój słoik ma zbyt wąskie wejście, zrób tak jak ja i dociśnij całość jedynie szklanką. Odstaw słoik w nienasłonecznione miejsce. Za mniej więcej dwa, trzy dni ogórki będą gotowe. Oznaką tego będzie mętniejąca woda. Z każdym dniem ogórki będą stawały się bardziej ukiszone. Po mniej więcej 5-7 dniach należy słoik wstawić do lodówki. Podawaj je z pajdą świeżego chleba z masłem, do obiadu, na kanapki. Smacznego!


