Wykonanie
Briami to grecka potrawa z warzyw i
sera, ułożonych warstwami w naczyniu i długo pieczonych. Wydawało mi się,że to idealne danie do zrobienia w wolnowarze. Piekłam dłużej niż podano w przepisie. Warzywa wyszły smaczne, jednak następnym razem pozmieniam kolejność warstw. Wymagają też, moim zdaniem, większego doprawienia w trakcie układania. Danie niestety mało fotogeniczne.
Briami jest zazwyczaj podawane w temperaturze pokojowej , ale można również podać ciepłe, prosto z wolnowaru . Jeżeli nie zjemy całości, można na drugi dzień wykorzystać resztki jako sos do
makaronu. Mimo kilku uwag - polecam!oryginalny przepis tutaj

składniki3 duże
ziemniaki obrane lub nie, pokrojone w cienkie plasterki2 średnie
czerwone cebule - pokrojone w cienkie plasterki -podzielić na 3 części (można dać więcej)4 średnie dojrzałe
pomidory, pokrojone w plastry lub 1 puszka
pomidorów ( podzielić na trzy części)1 szklanka
startego sera typu
parmezan lub Parmigiano Reggiano ( podzielić na 2 części)3 średnie
cukinie - pokrojone w kostkę ok 1,5 cm2 małe
bakłażany - pokroić w kostkę ok 1,5 cm1/4 szklanki
bulionu - kurzy lub warzywny1/4 szklanki drobno posiekanych świeżych
liści pietruszki + liście - do dekoracji
Oliwa do polewania:1/2 szklanki ekstra
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia6 ząbków
czosnku -drobno posiekane2 łyżeczki posiekanego świeżego
oregano, lub 1 łyżeczka suchego1/4 łyżeczki
płatków czerwonej papryki1 i 1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzuduży pęczek świeżych liści
bazylii - cienkie plasterkiprzygotowanieNagrzać misę wolnowaru zgodnie z instrukcją obsługi.Skropić wnętrze
oliwą ( najlepiej spryskiwaczem, lub posmarować pędzelkiem )W średniej misce wymieszać
oliwę z oliwek,
czosnek,
płatki papryki,
sól,
pieprz,
bazylię i
oregano.Tą mieszanką lekko posmarować spód misy, ułożyć warstwę z
ziemniaków.Na ziemniakach ułożyć ok 1/3 krążków
cebuli , na to 1/3
pomidorów, posypać połową
sera.Ułożyć kawałki
cukinii i skropić częścią
oleju.Na warstwie
cukinii ułożyć kolejną część (1/3)
cebuli a na niej 1/3
pomidorów. Skropić
olejem, na to warstwa z
bakłażanów, ostatnia warstwa
cebuli,
pomidorów i posypać pozostałym
serem. Wlać resztę
oleju i
bulion.Poszczególne warstwy lekko solić i
pieprzyćPrzykryć i gotować przez 5 godzin na programie high , lub 8-10 godzin na programie lowOdkryć wolnowar , posypać wierzch dania
pietruszką , i pozwolić potrawie odpoczywać 20 minut przed podaniem. Smacznego!Uwagi: Przede wszystkim następnym razem nieco zmieniłabym kolejność warstw.
Bakłażany powinny znaleźć się na spodzie (zamiast
cukinii) a
cukinię dałabym w miejscu
bakłażanów. Dzięki temu
bakłażany od początku byłyby przykryte, a to wydaje mi się dla nich lepsze. Dałabym więcej
sera. Moim zdaniem sama
oliwa z
przyprawami to trochę mało, tak więc warto poszczególne warstwy doprawiać ,albo warzywa przed włożeniem do wolnowaru wymieszać w
oliwie i przyprawach - i to wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem.




