ßßß
1 bakłażan1 cukinia1 papryka czerwona lub żółta1/2 ostrej papryczki pepperoni1 duża cebula2 średnie ziemniaki4 ząbki czosnku1/2 pęczka koperkusól, pieprz, oregano1 duży pomidor1/2 szkl. dobrej oliwy lub oleju z pestek winogronsól, pieprz , oregano do smaku200 g sera HalloumiBakłażana pokroić na 1-2 cm plastry, posolić i zostawić na 30 min. żeby puścił sok. Opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cukinię , cebulę, pomidora i ziemniaki pokroić na plastry, paprykę w dużą kostkę. Pepperoni pokroić na cienkie plasterki . Koperek drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę lub pokroić na plasterki. Cebulę można zeszklić na patelni, ale nie jest to konieczne. Warzywa układać warstwami w żaroodpornym naczyniu , zaczynając od ziemniaków , następnie cukinię, paprykę, pepperoni, cebulę, pomidory i bakłażany .
Najlepiej jest każdą warstwę osobno w miseczce doprawić solą ,pieprzem, czosnkiem i oregano , posypać koperkiem i dodać część oleju. Układać kolejno, do ostatniej warstwy nie dodawać koperku, bo się spali . Nie trzeba dodawać wody, warzywa (cukinia,pomidor) puszczą dość soku. Przykryć naczynie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st (termoobieg) . na 30 min. Po tym czasie odkryć naczynie, na bakłażanach położyć ser Halloumi, pokrojony na plastry grubości 1 - 1.5 cm. P iec bez przykrycia jeszcze 40-60 min . Gdyby płynu było za dużo lub ser zbyt się zrumienił, piekarnik przełączyć na dolna grzałkę. Podawać ze świeżą bagietką.