Wykonanie

1
bakłażan1
cukinia1
papryka czerwona lub żółta1/2
ostrej papryczki pepperoni1 duża
cebula2 średnie
ziemniaki4 ząbki
czosnku1/2 pęczka
koperkusól,
pieprz,
oregano1 duży
pomidor1/2 szkl. dobrej
oliwy lub
oleju z pestek
winogronsól,
pieprz ,
oregano do smaku200 g
sera Halloumi
Bakłażana pokroić na 1-2 cm plastry, posolić i zostawić na 30 min. żeby puścił sok. Opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Cukinię ,
cebulę,
pomidora i
ziemniaki pokroić na plastry,
paprykę w dużą kostkę. Pepperoni pokroić na cienkie plasterki .
Koperek drobno posiekać,
czosnek przecisnąć przez praskę lub pokroić na plasterki.
Cebulę można zeszklić na patelni, ale nie jest to konieczne. Warzywa układać warstwami w żaroodpornym naczyniu , zaczynając od
ziemniaków , następnie
cukinię,
paprykę, pepperoni,
cebulę,
pomidory i
bakłażany .

Najlepiej jest każdą warstwę osobno w miseczce doprawić
solą ,
pieprzem,
czosnkiem i
oregano , posypać
koperkiem i dodać część
oleju. Układać kolejno, do ostatniej warstwy nie dodawać
koperku, bo się spali . Nie trzeba dodawać
wody, warzywa (
cukinia,
pomidor) puszczą dość soku. Przykryć naczynie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st (termoobieg) . na 30 min. Po tym czasie odkryć naczynie, na bakłażanach położyć
ser Halloumi, pokrojony na plastry grubości 1 - 1.5 cm. P iec bez przykrycia jeszcze 40-60 min . Gdyby płynu było za dużo lub
ser zbyt się zrumienił, piekarnik przełączyć na dolna grzałkę. Podawać ze świeżą
bagietką.