Wykonanie

W tym przepisie jest duża dowolność, ale dzisiaj akurat zależało mi na bezglutenowej wersji. Chyba mogłabym ją polubić. Zrobiłam tuning "betonowych", zazwyczaj, naleśników
ryżowych. Do farszu dodałam komosę
ryżową, którą uwielbia Kacper, która filuternie pęka pod zębami (może dlatego ją lubi?), która oczyszcza mnie, duchowo ;) Krokiety panierowałam w chrupkich płatkach ze zdrowszej wersji
brązowego ryżu. Tyle wysiłku tylko po to, żeby je utopić! W przepysznej, odkrywczej, zbalansowanej
czereśniami, salsie. Amaro by mnie pochwalił, chyba ;)Składniki na 12 sztuk o średnicy 15 cm:1 szklanka
mąki ryżowej1 łyżka
skrobi ziemniaczanej1 szklanka
mleka1 szklanka
maślanki1
jajko1/3 szklanki
oleju z pestek
winogronpół łyżeczki
soliolej kokosowy, do smażenia, odrobinaWszystkie składniki wymieszać i odstawić na 30 minut. Rozgrzaną patelnię smarować
olejem (pędzelkiem silikonowym lub ręcznikiem papierowym) i smażyć złote naleśniki.

Farsz:3 łyżki czarnej komosy ryżowej (quinoa)listki z 4 pędów
szpinaku, umyte, osuszone i posiekane1
młoda cebula5
jajek1 łyżka
śmietany 18%świeżo starta
gałka muszkatołowa1 łyżka
oliwydorośli doprawiają
solądodatkowo:
płatki z
brązowego ryżu, do panierowania1
jajko, do panierowania1 łyżka
mleka, do panierowaniaKomosę wypłukać na drobnym sitku. Wystarczy raz, chyba, że się ciągle pieni. Zalać szklanką zimnej
wody i gotować do czasu, aż pojawią się białe
kiełki (około 20 minut). Odcedzić na sitku. Na
oliwie zeszklić
cebulę, dodać
szpinak i dusić, aż odparuje cała
woda. Dodać komosę.
Jajka połączyć ze
śmietaną i gałką. Wlać na patelnię i usmażyć zwartą jajecznicę. Ostudzić.Łyżkę farszu rozsmarować pośrodku naleśnika.

Składać najpierw boki,
potem zwijać. W płaskiej misce rozbełtać
jajko z
mlekiem. W drugiej, głębszej, rozgnieść (najlepiej drewnianą pałką)
płatki. Zwinięte krokiety maczać w
jajku,
potem w płatkach i odkładać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec po 3 minuty, z każdej strony, pod górną grzałką. Podać z
pomidorowo -
czereśniową salsą.


Salsa:2
pomarańczowe pomidory (albo inne o zwartym miąższu), w kosteczkępół
awokado, w kosteczkę4 cieniutkie
dymki, z zieloną częścią, posiekane10 wydrylowanych
czereśni, posiekanepół łyżeczki pasty paprykowej (pieczone,
ostre papryczki zalane
oliwą)po łyżeczce posiekanej
mięty,
bazylii i
natki (koniecznie)sok z połowy
limonki2 łyżki
oliwyWymieszać wszystkie składniki, oprócz
czereśni.
Owoce dodać przed samym podaniem.Salsę wyłożyć na talerz, na niej ułożyć krokieta.

