ßßß Cookit - przepis na KOLOROWY KARTOFELEK ciekawy sposób na ziemniaka!

KOLOROWY KARTOFELEK ciekawy sposób na ziemniaka!

nazwa

Wykonanie

Kolorowe kartofelki
700 g ziemniaków - ugotowanych w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki kminku
3 śred. marchewki - obrane, starte na tarce o małych oczkach
1 pęczek dymki - posiekany
100 g orzechów laskowych - zmielonych
30 g mąki ryżowej
2 jajka
100 ml mleka
świeżo starta gałka muszkatołowa
2 łyżki oliwy z oliwek
tłuszcz kokosowy do smażenia
Dip
2 łyżki sklarowanego masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 jajka - ugotowane na twardo,biało rozgniecione widelcem
100 g gęstej śmietany
sól, pieprz
świeżo starta gałka muszkatołowa
Kartofelki
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć warzywa. Dodać orzechy laskowe, przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową. ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę bądź dokładnie ''potraktować'' tłuczkiem do ziemniaków. Jajka utrzeć z mąką ryżową, dodać do ziemniaków.
Wlać tyle mleka żeby masa stała się gładka, dodać warzywa, dokładnie wymieszać. Z ziemniaczanej masy formować kulki, smażyć je we frytkownicy lub w garnku na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Dip
Sklarowane masło rozgrzać, poddusić na nim zioła. Dodać żółtka oraz rozgniecione białka, wymieszać, chwilę smażyć na niskiej temp.
Wlać śmietanę i przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Podawać z kolorowymi kartofelkami.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2012/03/kolorowy-kartofelek-ciekawy-sposob-na.html