Wykonanie

Kolorowe
kartofelki700 g
ziemniaków - ugotowanych w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki
kminku3 śred.
marchewki - obrane, starte na tarce o małych oczkach1 pęczek
dymki - posiekany100 g
orzechów laskowych - zmielonych30 g
mąki ryżowej2
jajka100 ml
mlekaświeżo starta
gałka muszkatołowa2 łyżki
oliwy z oliwektłuszcz
kokosowy do smażeniaDip2 łyżki sklarowanego
masła3 łyżki posiekanej
natki pietruszki3 łyżki posiekanego
szczypiorku2
jajka - ugotowane na twardo,biało rozgniecione widelcem100 g gęstej
śmietanysól,
pieprzświeżo starta
gałka muszkatołowaKartofelkiNa rozgrzanej
oliwie przesmażyć warzywa. Dodać
orzechy laskowe, przyprawić
pieprzem i
gałką muszkatołową. ugotowane
ziemniaki przecisnąć przez praskę bądź dokładnie ''potraktować'' tłuczkiem do
ziemniaków.
Jajka utrzeć z
mąką ryżową, dodać do
ziemniaków.

Wlać tyle
mleka żeby masa stała się gładka, dodać warzywa, dokładnie wymieszać. Z ziemniaczanej masy formować kulki, smażyć je we frytkownicy lub w garnku na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

DipSklarowane
masło rozgrzać, poddusić na nim
zioła. Dodać
żółtka oraz rozgniecione
białka, wymieszać, chwilę smażyć na niskiej temp.

Wlać
śmietanę i przyprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
gałką muszkatołową. Podawać z kolorowymi
kartofelkami.

