Wykonanie

Jeszcze nigdy nie trzymałam się tak
kurczowo przepisu. Zamieniłam tylko
suszone drożdże na świeże i nie czekałam czterech dni, aż ciasto dojrzeje w lodówce.
Bułki są idealne, a cały koszt, szesnastu sztuk, to tylko 4 PLN! Tyle płaciłam za 4
bułki! Sposób formowania
bułek znajdziecie w przepisie na
śniadaniowe bułeczki, który gwarantuje odpowiednie wyrastanie.Dlaczego w ogóle upiekłam bułki? Bo nie wychodzę z domu, sama, bo zostały mi kawałki
szynki wieprzowej, z której przygotowałam wcześniej roladki, bo przepis wpadał, raz po raz, na listę do zrobienia. Pierwotnie miałam zrobić tortillę, ale przeglądając e-książkę, z przepisami z blogów,
bułki Asi, w końcu, zdobyły wyższy priorytet.Uwielbiam pierwsze
razy. A pysznię się jeszcze bardziej, kiedy są tak udane jak ten.

Składniki na 16
bułek hamburgerowych, zaokrąglone w górę:800 g
mąki typ 650 (autorka poleca
mąkę chlebową typ 850)430 ml ciepłego
mleka30 g świeżych
drożdży80 g drobnego
cukru90 g
masła, stopionego1 roztrzepane
jajko2 łyżeczki
soli, 15 g1
białko do posmarowania
sezam do posypaniaRozczyn. Rozkruszyć
drożdże do dużej miski, dodać 4 łyżki
mleka, łyżeczkę
cukru i łyżkę
mąki (z odważonych wcześniej składników). Wymieszać
łopatką i odstawić, aż zacznie się pienić (około 10 minut). Dolać połowę
mleka i wymieszać. Przesiać
mąkę i dodać pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto mikserem (końcówki haki) minimum 7 minut. Ostatnią minutę wyrabiać ręcznie. Ciasto jest idealnie sprężyste i gładkie. Posmarować miskę
oliwą. Przełożyć ciasto, posmarować folię spożywczą
oliwą i przykryć. Wstawić do zimnego, ciemnego piekarnika i pozostawić do wyrośnięcia (u mnie trwało to godzinę). Po tym czasie, uformować gruby wałek i podzielić, nożem, na 16 kawałków (około 90 g każdy). Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Formować
bułki, zgodnie z instrukcją powyżej. Odstawić na 30 minut, przykryte posmarowaną
oliwą folią spożywczą. Wyrośnięte
bułki posmarować roztrzepanym
białkiem i posypać, obficie,
sezamem. Piec 14 minut w rozgrzanym do 205 stopni piekarniku, na środkowym poziomie.Wystudzić na kratce.Składniki na burgery:8
bułek hamburgerowych300 g
szynki wieprzowej, ściętej w cieniutkie plasterkipół szklanki
czerwonego wina, do podlewania
oliwa do smażenia
mięsamarynata:2 łyżki
oliwy2 łyżki
octu winnego2 ząbki
czosnku, przeciśnięte1 łyżeczka
morskiej soli2 łyżki
sosu sojowegopół
papryczki chili, bez pestek, posiekanych drobnopół łyżeczki roztartych ziaren
kolendryRozetrzeć
czosnek z
solą. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie z
mięsem. Odstawić na noc do lodówki.dodatki:liście
sałaty karbowanej
czerwona papryka konserwowa, w paseczkizielony
ogórek, w talarki
czerwona cebula, w cieniutkie półksiężyce
kukurydza z puszkiplastry
sera cheddarsos :1 czubata łyżka
majonezu1 czubata łyżka
jogurtu greckiego1 ząbek
czosnku2 łyżki
soku z cytrynypłaska łyżeczka
soli i
cukrułyżka posiekanej
kolendryBułki przekroić na pół, nie przecinając do końca, na każdej połówce ułożyć plaster
sera. Zgrillować chwilę pod grzałką w piekarniku, do rozpuszczenia
sera.
Mięso smażyć maksymalnie 5 minut na bardzo rozgrzanej patelni, podlewając
czerwonym winem. Odparować i przekładać, od razu na jedną stronę
bułki. Na
mięsie układać dodatki, zgodnie z upodobaniami i polać sosem. Złożyć, podać i zapomnieć o makdonaldzie