ßßß





Witajcie KochaniPrzepis na bułeczki z czosnkiem i pietruszką znalazłam na blogu mojewypieki.com i chwilę trwało zanim zdecydowałam się na ich upieczenie, aż w efekcie końcowym, bułki trafiły do piekarnika i wyszły na prawdę rewelacyjneJakiś wewnętrzny głos podpowiada mi, by napisać, że są to bułeczki idealne dla dzieci i faktycznie, bułki za sprawą czosnku i pietruchy smakują świetnie, ale poza tym są bardzo delikatne, puszyste i mięciutkie, więc gdyby pominąć spory dodatek czosnku, będą wprost pochłaniane przez najmłodszych ( chociaż mojemu maluchowi nie przeszkadzał nawet posmak czosnku, wciągnął w całości 😀 ).Bułki smakują niebiańsko jeszcze na ciepło, rozpływają się w ustach, ale na drugi dzień ( przechowane w woreczku ) są równie mięciutkie i lekkie.A gdyby je tak upiec jako pieczywo do grilla? Hmm chyba wypróbuję na grillowej uczcieSkładniki:400g mąki260g mlekałyżeczka suchych drożdży (4g)30g roztopionego masłałyżeczka soli10g cukrujajko do posmarowania bułekMasełko na wierzch:4 łyżki miękkiego masła6 ząbków czosnkugarść świeżej, posiekanej natki pietruszkiPrzygotowanie:Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy mikserem, lub ręcznie na gładkie i jednolite ciasto ( jeżeli będzie bardzo kleiste, dosypujemy odrobinę mąki ).Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2godz.Po dwóch godzinach ciasto wykładamy na blat podsypany mąką, dzielimy na 10 równych części, każdą formując na podłużną bułeczkę.Uformowane bułeczki układamy na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 minut do podrośnięcia.W czasie kiedy bułeczki podrastają, przygotowujemy czosnkowo-pietruszkowe masełko ( łączymy masło, pietruszkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, całość mieszamy ze sobą dokładnie ) i odpalamy piekarnik na 180st.Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem.Ostrym nożem nacinamy każdą wzdłuż i w nacięcia nakładamy farsz ( mniej więcej po łyżeczce ).Bułeczki z farszem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut, do zarumienienia.Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom