ßßß Cookit - przepis na Pyzy poznańskie-kluski drożdżowe.

Pyzy poznańskie-kluski drożdżowe.

nazwa

Wykonanie

Jedną z cech charakterystycznych dla polskiej kuchni jest bogactwo przepisów na kluski. Przyrządzamy kluski i pierogi drożdżowe, gotowane we wrzątku i na parze, pieczone i smażone. Można je nadziewać różnymi farszami, słonymi lub słodkimi. Podawanie też jest różnorodne, polewamy masełkiem, samym lub z bułką tartą, a może jeszcze z siekanymi orzeszkami, a nieraz wystarczy pietruszka czy koperek. O słodkich polewach, konfiturach i ...nie mogę już pisać, bo musiałbym iść do kuchni i zacząć tyć, a w moim przypadku nie jest to wskazane.
Pyzy poznańskie są doskonałym dodatkiem do świątecznej kaczki i gęsi, a także do każdego gulaszu.
25 dag mąki
125 ml mleka
2 jajka
3 łyżki masła stopionego
15 g drożdży
sól, cukier
Przyrumieniona bułka do polania - 2łyżkibułki tartej + 2łyżki masła.
Zrobić zaczyn-wymieszać pokruszone drożdże, 1łyżeczkę cukru, 1łyżkę mąki i trochę letniego mleka. Odstawić.
Kiedy zaczyn "zakipi", wsypać przesianą mąkę, wlać resztę mleka, stopione masło, jajka i sól. Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, utoczyć wałek o średnicy 2-3 cm, odcinać grube plastry i formować kulki.
Wrzucać po kilka, nie za dużo bo rosną, na wrzącą osoloną wodę. NIE PRZYKRYWAĆ GARNKA! - to warunek, by pyzy były idealnie puszyste. Kiedy pyzy wypłyną na powierzchnię, odczekać chwilę, wyjąć łyżką cedzakową i polać przyrumienioną na maśle bułką tartą.
Jeżeli pyzy stanowią dodatek do dania z sosem, to oczywiście bez bułki.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2012/02/pyzy-poznanskie-kluski-drozdzowe.html